ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du som skällde ut en oskyldig muslim i t-banan borde skämmas

Metro · 19 Nov 2015
Uppdaterad 23 Nov 2015

Foto:  Linda-Pauline Pehrsdotter


klar

Artikellänk är kopierad

När jag kom ner i tunnelbanan i går var jag lite småstressad. Det var bara en minut kvar till tåget skulle gå och jag brukar ofta vara på plats tidigare. Genom musiken i mina hörlurar hör jag en man stå och prata högt och jag ser honom vifta mot en annan man som om han sjasade bort en katt. Den andre mannen trycker Koranen mot bröstet och av vad jag kan höra så är den förste mannen i full färd med att förklara att det är islams fel, allt det som hänt, och att han inte vill ha mannen med Koranen i närheten av sig. Som om han spred pesten. Jag var så chockad och äcklad att jag bara står där, med öppen mun som en guppy, samtidigt som tåget rullar in och den stackars mannen med Koranen backar bort med sänkt huvud.

► LÄS MER: "Det är hemskt med all islamofobi i samhället"

Jag vet inte vad som hade hänt innan, så helst vill jag inte döma någon, men det är så fruktansvärt att vissa känner att de har rätt att döma någon annan, utan att veta ett dyft om dem. Det var tydligt att männen inte kände varandra sedan tidigare, så vad grundar sig domen i? En bok? Ett utseende?

Mannen som stod där och skrek hade en svart jacka på sig. Det hade terroristerna också. Innebär det att jag ska döma honom som terrorist? Mannen med Koranen följer troligen islam, innebär det att det är rätt att döma honom som terrorist bara för att IS säger att de jobbar i Allahs namn? Borde vi döma alla kristna för att tempelriddarna mördade folk i Guds namn? Eller kanske alla tyskar för att Hitler valde att avrätta ett helt folk, för att han ansåg att han hade rätt att döma judarna för deras religion?

► LÄS MER: "Boxningen har hjälpt mig överleva i ett rasistiskt samhälle"

Det är människor som tar sig rätten att döma andra, som anser sig stå över alla andra, som vi borde se upp för. Det är individer som startar krig. Det är inte en religions fel, eller ett lands, eller någons hudfärg. Det är personer som förvränger saker för att kunna rättfärdiga sina egna åsikter.

Om du åt en dålig kräfta i helgen så innebär inte det att du kommer sluta äta kräftor. Det var ju bara den där enda kräftan som inte smakade så bra. Varför ska du då döma ett helt folk för att en individ har gjort något hemskt?

Ulrika Norman

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro