ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du som smygfotade tiggande kvinnor vid Centralen – kändes det bra?

Metro · 3 Nov 2015
Uppdaterad 3 Nov 2015

Foto: Montage/TT/Ellinor Koda


klar

Artikellänk är kopierad

Hörru, du som precis stod och smygfotograferade de kvinnor som tigger vid Centralen i Stockholm. Du som skrattade åt mig när jag snällt bad dig att lägga ner kameran, då jag såg att de gömde sitt ansikte för dig och bad dig sluta fota.

Jag kände hur mitt hjärta slog snabbare. Någonstans i mitt bakhuvud tänkte jag på hur det faktiskt ser ut i Rumänien, då det rinner rumänskt blod i min kropp. Jag vet hur tufft det är där, hur många som kämpar för att komma hit till Sverige och Europa för att sen åka tillbaka till sin familj med den lilla summa pengar de får här.

Än en gång bad jag dig att lägga ner kameran, men du menade att du hade all rätt att fota, då du fotar på offentlig plats. Men när jag tog upp min kamera och fotade min offentliga plats, då bad du mig att inte fota dig! Vänta, hur tänkte du nu?

► LÄS MER: SD-politiker klädde ut sig som "tiggare"

Så din offentliga plats ger dig rätt att smygfotografera utsatta människor och hånskratta åt mig – samtidigt som du ber mig att inte fota dig, trots att du befinner dig på den offentliga plats som jag vill fota? Det handlar inte om vad som är offentlig plats eller inte, det handlar om etik och respekt. Vad ska du göra med bilderna sen? Ladda upp dem på något forum och beklaga dig över hur det ser ut i Sverige? Själv bidrar du bara mer till eländet med din kassa attityd.

Det som gjorde mig ännu mer förbryllad var när jag frågade dig om du skulle ha bett om lov om du skulle fotografera mig? Då tittade du konstigt på mig, rynkade pannan och sa, "ja, förmodligen". Men när jag frågade vad som skiljer mig och kvinnorna från varandra, då blev dina steg snabbare och du ryckte på huvudet och gick.

► LÄS MER: Nej, inget storbråk mellan flyktingar och tiggare i Malmö

Är vi på den nivån nu, Sverige? Att vi ska skratta åt civilkuraget? Att vi ska håna dem som redan är utanför samhällets ramar? Låt oss klä ut oss till tiggare på Halloween, låt oss bränna ner asylboenden och fortsätta lägga skulden på alla andra än oss själva. Jag är trött, trött på att gå runt med så mörka tankar om vad som händer i vårt land, jag försöker att ge ljus till min omgivning och inte oroa mig allt för mycket, men när jag ser sådana som dig, så tappar jag tron på mänskligheten.

Men sedan slog det mig att det är sådana som jag och många andra i vårt vackra land, vi som varje dag visar civilkurage genom mod, samtal och kärlek, som faktiskt står för mänskligheten.

Inte sådana som du.

Felicia Margineanu 

Föreläsare och social entreprenör. 

När SD kom in i riksdagen 2010 fick Felicia Margineanu 10 000 personer att sluta upp i en manifestation för ett bättre Sverige på Sergels torg i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro