ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Du tävlar om en Ipad – de säljer ditt nummer

Moa Kärnstrand · 5 Okt 2012
Uppdaterad 5 Okt 2012
Du tävlar om en Ipad  – de säljer ditt nummer Vi svenskar är mer villiga att delta i tävlingar på nätet som lottar ut prylar. Obs! Bilden är arrangerad.

Du tävlar om en Ipad – de säljer ditt nummer Vi svenskar är mer villiga att delta i tävlingar på nätet som lottar ut prylar. Obs! Bilden är arrangerad. Foto: Lotta Bergseth


Vinn en Ipad! Utlottningarna haglar runt oss på nätet. Men vad du inte vet är att tävlingen inte alls bara är en tävling. Du lämnar dina uppgifter – och telesäljarna börjar ringa.

klar

Artikellänk är kopierad

Det låter fördelaktigt att tävla om den senaste surfplattan. Du fyller i dina uppgifter och klickar i en liten box. Men det finns en hake. Det du just gjort är att ha gett bort en bit information som företaget som anordnar tävlingen kommer att göra affärer av.

– Du betalar genom att lämna ditt telefonnummer så att folk kan ringa upp dig i marknadsföringssyfte, säger Axel Tandberg, chefs­jurist på Swedma, branschorganisation för de företag som jobbar med direkt marknadsföring.

Att erbjuda så kallade leads, eller helt enkelt tänkbara kunder som man hittar genom onlinetävlingar, är en växande marknad. Speciellt eftersom branschreglerna säger att det inte är tillåtet att ringa upp en privatpersons mobiltelefon för att göra reklam – om inte personen godkänt att företaget ska ringa.

Och svensken är inte sen att haka på. Enligt Egentic, ett av de större företagen som erbjuder den här typen av tjänster, kommer 10 procent av svenska internetanvändare att ha deltagit i deras onlinetävlingar innan året är slut. Vi är mer villiga än alla andra européer att delta i den här typen av utlottningar. Samma företag ordnade förra året uppgifter till hela 2,5 miljoner presumtiva kunder åt sina uppdragsgivare, genom internettävlingar.

Lämnar du dina uppgifter i kombination med att du svarar på ett par frågor om dina åsikter och preferenser – ja, då blir dina data ännu mer eftertraktade. Då vet ju den som vill marknadsföra vad konsumenten gillar redan innan man tar kontakt.

– Det är extra lätt att få folk att tävla till exempel nu när det kommit nya Iphone 5, säger Axel Tandberg.

– Men folk måste se upp och fundera på: Vad är det som ligger bakom det här?

Vd: Vi hjälper våra kunder

Många företag som jobbar med så kallad leads-generering genom internettävlingar är mycket intresserade av den svenska marknaden just nu. Det menar Ivan ­Lazarevic, vd för Euro Ads Sverige och Finland, en av aktörerna.

– Det kommer många konkurrenter in från Europa.

Sverige är en förhållandevis säker marknad, jämfört med Sydeuropa.

– Våra kunder är samma kunder som tidigare hållit på med traditionell direktmarknadsföring, men som ännu inte lärt sig hur man kan använda internet för att effektivt hitta nya kunder. 

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro