ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dubbel dubbel – Redan ett hak

Erik Almqvist · 3 Nov 2011
Uppdaterad 3 Nov 2011
Avslappnad stämning, goda dumplings men några barnsjukdomar lyder omdömet av Dubbel dubbel.

Avslappnad stämning, goda dumplings men några barnsjukdomar lyder omdömet av Dubbel dubbel. Foto: Christina Blom


Nyöppnade Dubbel dubbel genererade mycket intresse innan de hade öppnat. Och trots barnsjukdomar känns krogen redan som en naturlig del av Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Veggo-dumplings.
Veggo-dumplings.Foto: Christina Blom
Grön algsallad.
Grön algsallad.Foto: Christina Blom
Mysigt.
Mysigt.Foto: Christina Blom

Det är sällan en bar i Göteborg snackas upp så här mycket innan den öppnar. Redan i somras när det blev känt att John Wigelius från Uppåt Framåt skulle öppna ett dim sum-hak tillsammans med Blenda-Lars Olsson och Erik Sundfeldt från klubb Svanen och ställa författaren Per Hagman i baren började Göteborgs samtliga hipsters i yngre medelåldern googla efter Dubbel dubbels meny. Någon vecka efter den hysteriskt fullknökade öppningshelgen stiger vi in i den lilla lokalen, som tidigare inrymde det shabby chic-präglade scones-kaféet Castellet. Nu ser här ut som om någon smällt upp en fjällstugas träinteriör i ett svettigt hål i väggen i centrala Peking. Kondensen rinner längs med fönsterrutorna och mina glasögon immar igen innan vi hunnit fram till bordet i den avskilda matavdelningen. Trots att det är en tidig onsdagskväll är det så trångt att jag och gästen på pallen bakom mig sitter med ryggarna mot varandra. Stämningen är avslappnad, men det känns onekligen som att Dubbel dubbel lider av en del barnsjukdomar – kanske till och med nybörjarmisstag? I det kantiga sorlet springer krögar-John med svettig lugg runt mellan borden och ber om ursäkt för att maten dröjer. Medan vi väntar på våra dumplings hinner hela restaurangen slockna två gånger efter att en säkring gått i köket. Men så snart vi till slut fått in maten framstår allt det där mest som charmigt. Vi börjar med varsin underbar mantao – som små, fluffiga, runda hamburgarbröd – fyllda med anka i hoisinsås. Vi prövar också en vegetarisk variant där ankan är utbytt mot den, en aning nötiga, tofukusinen tempeh. Kökschefen Emma Kolback och kocken Yan Zhang förtjänar ett hedersomnämnande för sina dumplings; de hör till de bästa jag ätit. Fylligt lena men lätta. Bäst är de med tofu, shitakee, glasnudlar och kinesisk vårlök. Priserna är också så sympatiska att man utan ångest kan tillåta sig att prova lite av allt möjligt i menyn. Mättnaden är dessutom så behaglig att man behåller lättheten i steget, nästan hur mycket man än äter. Missa inte att beställa in deras oljiga wontons med räkor och koriander. På det stora hela känns Dubbel dubbel, trots att de ännu inte är helt varma i kläderna, redan som en naturlig del av Göteborgs krogliv. Jag hoppas dock att krögarna snart får bättre koll på rutinerna. Om inte annat så för sin egen skull. De såg emellanåt ohälsosamt stressade ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Almqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro