ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dubbelt så dyra plastpåsar efter ny skatt – här hamnar plasten när du slänger den

Sophie Tanha · 19 Jun 2019
Uppdaterad 21 Okt 2019
Mycket av plasten sorteras men det mesta slängs ändå i soporna.

Foto: FTI


Svenskar använder allt mer plast. Från och med nästa år införs dessutom en ny skatt på plastpåsar. Men vad händer med svenskarnas plast efter användningen?

klar

Artikellänk är kopierad

44 procent av förbrukningsplasten i Sverige går till sortering för återvinning. Men vad som händer med materialet efter det kan vara svårt att spåra. Plasten ska först sorteras, därefter tvättas och malas ner i mindre bitar. Efter det smälts plasten om och blir en slags pellets, som i sin tur kan användas till att göra nya produkter. Eftersom Sverige inte har återvinningskapacitet för all plast i dag skickas plasten ofta utomlands till flera olika aktörer, vilket kan göra det svårt att spåra.

Hanna Ljungkvist Nordin från Svenska miljöinstitutet är huvudutredare i kartläggningen av svensk plast.

– Handeln med plastavfall är ganska global. På sikt kanske fler steg i återvinningen kan göras i Sverige i större utsträckning, men i dag skickas mycket vidare, säger hon.

LÄS MER
Fulplasten eldas – sorterar du därför i onödan?
Hanna Ljungkvist Nordin har kartlagt den svenska plasten.Foto: Jonas Tobin/IVL

Det som inte återvinns

Mycket plast hamnar i vårt blandade avfall. Det gäller dels plasten du slänger i den vanliga soppåsen, men även andra verksamheters plastanvändning. Då är förbränning nästa station för plasten. Även om förbränningen ofta gör om material till bränslen innebär plast som inte återvinns ökade klimatutsläpp. Detta eftersom nästan all plast i dag är gjord av fossila olja.

Återvinningen ökar däremot i Sverige. Enligt FTI, Förpacknings & Tidningsinsamlingen återvanns 2018 i snitt 7,5 kilo plast per person och år, vilket är en ökning med ett kilo från året innan.

– Det går att göra mer, men konsumenterna har ändå blivit bättre på att sortera. Man borde titta på andra flöden också, verksamhetsavfall där det kan finnas mycket kvar att göra, säger Hanna Ljungkvist Nordin.

LÄS MER
Fyndet på en mils djup i havet – plastpåse och godispapper
Det som inte sorteras förbränns ofta.

Nedskräpning

Alla bilder på stränder som svämmar över med plast, eller djur som dött av att råka äta plast – är det den svenska plastkonsumtionens fel?

– Studier har visat att stora floder i Asien är stora källor till plasten som sedan åker ut i haven. Men det innebär inte att vi kan svära oss fria i Sverige och säga att det inte är vårt fel. Tidigare har mycket plastavfall exporterats till asiatiska länder, så det är mycket möjligt att en del av vårt avfall hamnat där ändå.

Oftast går plasten inte att spåra hela vägen fram till sin eventuella slutdestination.

– Vi samlar in plasten i Sverige, sen skickar vi vidare det till, till exempel, Tyskland. Där vet man vad som händer med materialet. Om plasten sen skickas vidare i fler steg är det svårt att följa. Kanske skickas det vidare till Asien, eller delas upp och går till olika aktörer, säger Hanna Ljungkvist Nordin.

LÄS MER
Så kan du vara miljövänlig – tio enkla saker i din vardag

VIDEO: Vill du använda den mest miljövänliga bärkassen? Ta reda på vilken det är i videon ovan.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro