ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dubbelt så många män i Göteborg anmäler kvinnor som slår

Fredrik Beckman · 4 Dec 2013
Uppdaterad 4 Dec 2013

Allt fler män i Göteborg anmäler att de har misshandlats av den kvinna de lever med. Sedan 2011 har antalet anmälningar fördubblats.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare skrivit om en undersökning som visar att många män utsätts för våld av kvinnan de lever med, men de anmäler inte.

Kanske är det ett tabu som håller på att rivas. För att män anmäler när deras fruar eller sambo slår dem blir allt vanligare i Göteborg. Hittills i år har polisen fått in 301 misshandelsanmälningar från män i och omkring Göteborg. Det är 60 fler än på hela förra året.

Sedan 2011 har antalet anmälningar om misshandel i nära relation i Storgöteborg, där gärningsmannen är kvinna och offret en man fördubblats.

– Om anmälningarna ökar indikerar det att män inte drar sig lika mycket för att anmäla som tidigare, säger Claes Ekenstam, docent i idéhistoria som forskat kring män som offer för våld.

– Det är traditionellt inbyggt i den manliga identiteten att ”man får inte stryk av en kvinna.

Claes Ekenstam tycker att det är bra att fler män anmäler.

– Jag tycker att det är positivt om man inte accepterar att bli utsatt för våld, vem man än är. Fakta anmälningar misshandel av man över 18 år, inomhus, där förövaren är kvinna i nära relation

2011: 153

2012: 241

2013 (tom 1 dec): 301

LÄS MER: Slagna män tas inte på allvar

LÄS MER: Kvinnor som slår män

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro