ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dubbelt så många mördare i fängelse

TT · 31 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler hamnar i fängelse och på tio år har antalet dömda för mord och dråp mer än fördubblats.

Statistiken över antalet intagna personer på landets fängelser talar sitt tydliga språk. Antalet fångar ökar och statistiken går hand i hand med statistiken över antalet anmälda brott och dömda personer. Förra året togs 10 400 personer in på en kriminalvårdsanstalt och det är en ökning med sex procent jämfört med 2007. På en tioårsperiod är ökningen 12 procent.

Den största ökningen svarade personer som dömts för trafikbrott för. Däremot hade de som dömts för dråp eller mord eller försök till dessa brott den största procentuella ökningen, visar Brottsförebyggande rådets (Brå) nya rapport Kriminalstatistik 2008.

Fler mordförsök

I fjol sattes 25 fler personer i fängelse för mord eller dråp jämfört med 2007. Det är en ökning med 24 procent.

- De här gäller en liten grupp människor där antalet varierar från år till år. Fördubblingen på tio år beror på att flera har dömts för försök till mord. Antalet mordförsök har ständigt ökat sedan 1990-talet då definitionen över vad som är mordförsök ändrades, säger Sven Granath, kriminolog och utredare vid Brå, till TT.

År 2007 dömdes 105 personer för dråp eller mord eller för försök till dessa brott. Förra året var motsvarande siffra 130.

- Det begicks faktiskt fler fullbordade mord 2007 jämfört med 2006 och 2005 och det slår igenom i statistiken för 2008, menar han.

Ökningen av antalet mord 2007 berodde, enligt Sven Granath, på tillfälligheter men också på att flera unga från 90-talets ungdomskullar började begå brott.

Strängare domstolar

- Unga begår tyvärr oftare än andra befolkningsgrupper dödligt våld, säger Sven Granath.

Ökningen av det totala antalet intagna på våra fängelser förklarar han med att befolkningen ökat i Sverige.

- Flera personer döms för brott i Sverige samtidigt som domstolarna ser strängare på många brott i dag och dömer oftare till fängelse, säger han.

Parallellt med fängelse döms många till övervakning inom frivården. Förra året började 12 800 personer en sådan påföljd. Det är lika många som 2007.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro