ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dubbelt så många sommarjobb i år

Jenny Sköld · 24 Maj 2011
Uppdaterad 26 Maj 2011
Klara Stenfelt, 23, sommarjobbar som brevbärare i Stockholm i år. Men det har inte alltid varit lätt att skaffa sig ett sommarjobb. – Det här var inte så svårt att få men det är nog för att jag jobbat med det tidigare. Jag har sökt sommarjobb i andra branscher och det har inte varit lätt, säger Klara Stenfelt.

Klara Stenfelt, 23, sommarjobbar som brevbärare i Stockholm i år. Men det har inte alltid varit lätt att skaffa sig ett sommarjobb. – Det här var inte så svårt att få men det är nog för att jag jobbat med det tidigare. Jag har sökt sommarjobb i andra branscher och det har inte varit lätt, säger Klara Stenfelt. Foto: Lotta Bergseth


Unga är hetare än på länge på arbetsmarknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

 Antalet sommarjobb har fördubblats jämfört med 2010.  Och unga är hetare än på länge på arbetsmarknaden.  ”Tydlig efterfrågan på ung personal”. Unga är hetare än på länge på arbetsmarknaden – särskilt i sommar. Nära hälften av dem som vill ha sommarjobb har redan fått napp. Och fortfarande finns massor kvar att söka. – Vi märker mycket tydligt internt att konjunkturen vänt och en tydlig efterfrågan på ung personal, säger Tobias Lindfors, som är vd på rekryteringsföretaget Studentconsulting. Ett företag som förmedlar jobb till unga som gått ut gymnasiet. Deras Sommarjobbsbarometer, som gjorts i samarbete med Skop, andas mer optimism än på länge. I månadsskiftet april/maj hade nära hälften av dem som ville sommarjobba redan fått ett jobb, jämfört med var fjärde samma period förra året. Statistiken på Platsbanken talar samma språk. Sammantaget på Platsbanken finns vid samma tidpunkt 12 235 sommarjobb att söka. Förra året var motsvarande siffra 7 429. Siffrorna pekar på en allmän uppgång i konjunkturen, men även att företagen insett fördelen med att få in unga tidigt i arbetet. – Det är ett bra sätt för företag att testa på personer, säger Tobias Lindfors. De flesta jobben finns enligt Studentconsultings undersökning inom bygg- och tillverkningsbranschen, som står för 43 procent av jobben, och därefter inom handel, transport, hotell och restaurang. Det är framför allt inom storföretagen som sommarjobben finns. Av de stora företagen med fler än 50 anställda erbjuder 66 procent sommarjobb. Bland de mellanstora företagen är det hälften och bland dem med upp till nio anställda erbjuder var fjärde jobb under sommaren.

TIPS TILL DIG SOM VILL HA SOMMARJOBB ·         Var ute i god tid! Sök sommarjobb tidigt, både i tidig ålder och tidigt på året. Extrajobb under terminerna är också utmärkt för att lättare få sommarjobb. ·         Använd ditt nätverk! Mer än 70 % får sommarjobb via kontakter. Våga fråga din omgivning! Lärare, handledare, föräldrar, sociala medier, tidigare arbetsgivare – Man vet aldrig vem som sitter inne på tips! ·         Skicka in spontanansökningar Skicka in ansökningar även till företag som inte utannonserat sommarjobb. Följ alltid upp med ett telefonsamtal! ·         Fyll ditt CV! Vad är jag bra på? Fyll ditt CV med tidigare sommarjobb och annat du gjort. Tänk på att mycket mer än just anställningar kan vara meriterande. Har du tex varit ungdomsledare på den lokala fotbollssklubben? Eller talar flytande japanska? Skriv med det! ·         Vidga dina vyer! Sök jobb i andra branscher, på andra orter eller till och med i andra länder. Tveka inte att ta ett jobb du inte tänkt dig från början. På sikt är alla arbetslivserfarenheter betydelsefulla. Källa: StudentConsulting

UNDERSÖKNINGEN    95 procent av de tillfrågade unga ville ha ett sommarjobb.     43,2 procent av dessa hade redan fått ett sommarjobb i månadsskiftet april, maj.     Förra året var motsvarande andel 28 procent. Skop frågade cirka 600 företag ur det privata näringslivet hur många sommarjobb de erbjuder unga. Lika många små, mellanstora och stora företag medverkade.

SOMMARJOBBSBAROMETERN Skop frågade cirka 600 företag ur det privata näringslivet hur många sommarjobb de erbjuder unga. Lika många små, mellanstora och stora företag medverkade i undersökningen. Studentconsulting förmedlar jobb till unga som gått ut gymnasiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro