ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dubbelt så mycket julmat för pengarna

Matilda Bjerlöw · 7 Dec 2012
Uppdaterad 7 Dec 2012

Nu får vi dubbelt så mycket julmat för pengarna! Priserna på julskinka, julmust och prinskorv har nämligen halverats de senaste 30 åren, visar ny statistik. Bläddra i bildspelet nedan för att se prisexempel från i dag och 1982.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi pratar ofta om "det glada 80-talet", men den som ville ställa till med julkalas fick vara beredd att punga ut med bra mycket mer pengar än i dag. I alla fall om man jämför med konsumentprisindex (KPI), som visar att priserna på julmat har rasat mellan 49 och 66 procent.

– För konsumenter är det självklart positivt, men baksidan är en stenhård prispress hos våra medlemmar, säger Marie Söderqvist, vd på Livsmedelsföretagen, som har jämfört priser från olika butikskedjors annonskampanjer, 1982 och 2012.

Fotnot:Konsumentprisindex (KPI) är det mest använda måttet för prisutveckling och används bl.a. som inflationsmått och vid avtalsreglering. KPI avser att visa hur konsumentpriserna i genomsnitt utvecklar sig för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenterna faktiskt betalar.

Den väldoftande och välsmakande julen närmar sig med stormsteg och det börjar vattnas i munnar efter julbord.
Den väldoftande och välsmakande julen närmar sig med stormsteg och det börjar vattnas i munnar efter julbord.Foto: Peter Jönsson/Livsmedelsföretagen
En härlig nyhet (i alla fall för konsumenten) är att vi faktiskt får dubbelt så mycket julmat för pengarna i år, jämfört med 1982.
En härlig nyhet (i alla fall för konsumenten) är att vi faktiskt får dubbelt så mycket julmat för pengarna i år, jämfört med 1982.Foto: Tobias Röstlund/Scanpix
Detta om man jämför med konsumentprisindex, där julmatspriserna har gått ner mellan 49 och 66 procent de senaste 30 åren. Här är en annons från Ica, från december 1982.
Detta om man jämför med konsumentprisindex, där julmatspriserna har gått ner mellan 49 och 66 procent de senaste 30 åren. Här är en annons från Ica, från december 1982.
I dag borde ett kilo julskinka kosta 97 kronor per kilo, om prisutvecklingen hade följt KPI. Men gör den det? Nix – 49,90 annonseras den ut för i butiker i år, vilket innebär ett prisfall på 49 procent.
I dag borde ett kilo julskinka kosta 97 kronor per kilo, om prisutvecklingen hade följt KPI. Men gör den det? Nix – 49,90 annonseras den ut för i butiker i år, vilket innebär ett prisfall på 49 procent.Foto: Jurek Holzer/Scanpix
Prinskorven har också blivit 49 procent billigare. Den kostade 31,40 kronor kilot 1982, och i dag bara 41 kronor kilot – i stället för 80,20, som den borde ha gjort enligt KPI.
Prinskorven har också blivit 49 procent billigare. Den kostade 31,40 kronor kilot 1982, och i dag bara 41 kronor kilot – i stället för 80,20, som den borde ha gjort enligt KPI.Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Men julmust är ändå det som har blivit allra billigast. Närmare bestämt 66 procent billigare. Då: 5 kr/l. Nu: 4,30 kr/l. Borde kosta, om prisutvecklingen följt index: 12,90 kr/l.
Men julmust är ändå det som har blivit allra billigast. Närmare bestämt 66 procent billigare. Då: 5 kr/l. Nu: 4,30 kr/l. Borde kosta, om prisutvecklingen följt index: 12,90 kr/l.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Smakligt julbord!
Smakligt julbord!Foto: Gunnar Ask/Scanpix
klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro