ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dubbelt så svårt få asyl i Stockholm

TT · 20 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

AVSLAG. Skillnaden i hur många som får asyl av migrationsdomstolarna är fortsatt stor. I Göteborg får över var fjärde sökande bifall, i Malmö drygt var femte och i Stockholm knappt var sjätte. En kartläggning ska visa varför.Sedan den sista mars 2006 har migrationsdomstolar funnits i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även överinstansen Migrationsöverdomstolen har funnits lika länge. I den hamnar ärenden som överklagas efter migrationsdomstolarnas beslut. I höstas gick debatten het om att domstolarna i Skåne och Göteborg beviljade asyl i långt högre utsträckning än den i Stockholm. En intern kartläggning undersöker nu eventuella skillnader i domstolarnas processer.Tydlig skillnad

– Den ska vara klar i maj. Men jag tror inte skillnaden är så stor längre, antalet bifall i Skåne är sjunkande. Det är nog främst på grund av att situationen har normaliserats, fler ärenden har avgjorts, säger Richard Ljungqvist, chefsrådman i Stockholm. Men skillnaden i siffror är fortsatt tydlig. Varken Ljungqvist eller chefsrådmannen i Göteborg, Anders Hagsgård, vet varför, utan hänvisar till pågående utredning. Men de betonar bristen på vägledning, främst kring asylmålens beviskrav. Migrationsöverdomstolen har inte kommit med behövliga prejudikat.– Jag tycker inte vi fått tillräcklig vägledning från Migrationsöverdomstolen. Vi måste få praxisutbildning av dem, säger Anders Hagsgård. Frågan kom upp också vid migrationsminister Tobias Billströms (m) besök på migrationsdomstolen i Malmö på tisdagen. Och, säger Billström till TT, även svårigheter med att överföra ärendena från Migrationsverket till domstolarna luftades. Under minst ett år ska regeringen nu göra en översyn av både domstolar och verk. Den ska ge klarhet kring de olika asylsiffrorna.Ingen förklaring-Det finns ingen heltäckande förklaring i dag, men det faktum att asylsökande från samma land ofta hamnar på samma ort kan spela in, säger Tobias Billström. Sten Wahlqvist, lagman på Migrationsöverdomstolen, berättar att domstolen under tisdagen slog fast en dom kring den så kallade bevislättnadsregeln. Där gås bevisbördan igenom, på vilken nivå den läggs på den sökande. Om det blev bifall eller avslag i domen vill lagmannen inte säga, men han tror att migrationsdomstolarna blir nöjda med prejudikatet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro