ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dubbla svenska VM-guld i skicross – det här behöver du veta om sporten

Filip Häggberg · 18 Mar 2017
Uppdaterad 18 Mar 2017
Victor Öhling och Sandra Näslund tog varsitt VM-guld.

Victor Öhling och Sandra Näslund tog varsitt VM-guld. Foto: Christine Olsson/TT


Svenskarna Sandra Näslund och Victor Öhling vann under lördagen varsitt VM-guld i skicross. Men vad är det för sport och vad går den ut på?

klar

Artikellänk är kopierad

Sandra Näslund och Victor Öhling skördade under lördagen stora framgångar i årets upplaga av VM, som avgörs i spanska Sierra Nevada.

Så, vad är skicross?

Skicross, en inriktning inom freestyleåkning, är en ny gren jämfört med andra skidsporter som alpinåkning och längdskidåkning. Sporten föddes i USA i mitten på 1990-talet och i Vancouver 2010 fanns sporten för första gången med i OS-programmet.

Foto: Albert Gea/Reuters

Sporten går ut på att fyra åkare kör nerför en bana, med skidor som liknar de som alpina åkare använder i grenarna storslalom och super-G. På banan finns det, till skillnad från alpina grenar, olika hinder och hopp som åkarna ska klara sig förbi. Den första åkaren att komma i mål vinner loppet.

Åkarna har inte böjda stavar som alpinåkare har, utan raka stavar. Förutom hjälm och skidglasögon använder åkarna också ryggskydd, då risken för krockar med varandra är stor.

Sandra Näslund och Victor Öhling vann sina respektive VM-guld efter att ha segrat i final, dit de kom efter att ha tagit sig vidare från utslagningsheat och semifinal.

VM-guldet var Sandra Näslunds första i karriären.

– Det är helt fantastiskt, sa hon till SVT efter finalen.

Victor Öhling var också belåten med sitt guld, men för honom var det mer känslosamt. Guldmedaljörens flickvän, skicross-åkaren Anna Holmlund, vårdas för hjärnskador efter ett fall under träning för tre månader sedan.

– Det är sjukt, väldigt känslosamt. Det känns jävligt bra, men det är svårt att prata. Med tanke på hur det har sett ut, det har varit jobbigt, säger han till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro