ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dumplings – i samma smaker

Carl Reinholdtzon Belfrage · 18 Apr 2013
Uppdaterad 18 Apr 2013
Beijing 8 satsar främst på dumplings i olika varianter. Ett favoritställe för mäss- och evenemangsfolk spår Metros recensent. 

Beijing 8 satsar främst på dumplings i olika varianter. Ett favoritställe för mäss- och evenemangsfolk spår Metros recensent. 


Utmärkt som försoffad hämtmat men Metros krogkonnässör skulle inte välja att fira sin födelsedag på street food-kedjan Beijing 8.

klar

Artikellänk är kopierad

154 Orchard Street, New York. Jag bär en RRL-kostym, en väst med tillhörande guldrova och ett brett leende. Det finns dock ingen enorm anledning till det breda leendet. Jag är, i min Gangs of New York-utstyrsel, fullständigt apart på den kinesiska restaurangen. Värdinnan har en blå jättemössa i ylle samt en lång t-shirt. Hon ser ut att vara tagen direkt från inspelningen av grungeklassikern ”Singles”. Resten av klientelet är en blandning av ”Portlandia”, valfri Chloë Sevigny-film och en tvättomat på Bedford Avenue. Ändock bär jag ett leende. Ty jag är på min restaurang de préference: Mission Chinese Food. Läs det en gång till. Mission. Chinese. Food. Jag vill att ni går dit nästa gång ni är i New York. Varför? Jag känner inte att jag behöver förklara mig.

Magasinsgatan 3, Göteborg. Jag är iklädd samma mundering. Minus leendet. Jag är på vår stads motsvarighet till Mission, en street food-kedja som heter Beijing 8. Stockholmaren Mikael Ljunggren står bakom det strama dumplingskonceptet som redan finns etablerat i huvudstaden.

Men Beijing 8 och Mission är varandras totala motpoler. Där Mission är stökigt, smutsigt och livligt är Beijing 8 kontrollerat, rent och utplånande minimalistiskt. 

Och låt oss, för en stund, stanna upp vid den minimalistiska inredningstrenden. Minimalismen vill få oss att njuta av de små tingen, det luftiga rummet och nakenhetens kruslöshet. Well, i praktiken är det som att serveras en bouillabaisse utan fisk, grädde eller vitt vin. Minimalismens syfte var att skapa debatt om konst som idé eller objekt, en motreaktion till formalismen. Minimalismen ville inte ha något objekt i konsten, utan verkade för att skapa tomhet och identitetslöshet inom sitt minimalistiska ramverk.

Jag avskyr personligen konceptet, och som ni säkert redan har listat ut skulle jag aldrig fira min födelsedag här, men låt oss titta lite närmare på maten i stället. Beijing 8 serverar bara dumplings (förutom en kycklingrätt) och vi tar in en mängd olika sådana: (anka, kål, ingefära), (kyckling, lök, bönor), (jordnötter, chili, vitlök) och (zucchini, aubergine, kål). De smakar exakt likadant allihop. Jag skulle aldrig kunna skilja dem åt om så någon hotade med kinesisk vattentortyr. Vidare vill jag att mina dumplings ska vara fjäderlätta och tunna. Det är inte Beijing 8:s filosofi. 

Nej, vi går inte så bra ihop, jag och Beijing 8. Men jag ska vara snäll och medge att jag tror det finns ett klientel för Beijing 8: mäss- och evenemangsfolk kommer att stortrivas här. 

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro