ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Duscha mindre och få lägre hyra

Moa Kärnstrand · 11 Mar 2012
Uppdaterad 11 Mar 2012
Siri Looft, 23, Östermalm och Linn Nordwall, 23, Lidingö kan tänka sig att duscha mindre för billigare hyra. – Absolut,  både för pengarna och miljön. Det är en bra idé, då taggar man folk att slösa mindre, säger Siri. – Men jag kan inte  tänka mig att duscha mindre än en gång per dag. I så fall vill jag fördela det så att jag bara duschar med kallvatten på  sommaren och varmt på vintern. Fast man kanske vänjer sig, säger Linn. 

Siri Looft, 23, Östermalm och Linn Nordwall, 23, Lidingö kan tänka sig att duscha mindre för billigare hyra. – Absolut,  både för pengarna och miljön. Det är en bra idé, då taggar man folk att slösa mindre, säger Siri. – Men jag kan inte  tänka mig att duscha mindre än en gång per dag. I så fall vill jag fördela det så att jag bara duschar med kallvatten på  sommaren och varmt på vintern. Fast man kanske vänjer sig, säger Linn.  Foto: Henric Lindsten


Att mäta varmvattenförbrukning i den enskilda lägenheten spås vara framtiden. Och det kan finnas hundralappar att spara för den som kan vara lite smutsig.

klar

Artikellänk är kopierad

Hyresvärdar i Hammarby Sjöstad har varit tidiga med en flexibel kostnad för varmvatten.
Hyresvärdar i Hammarby Sjöstad har varit tidiga med en flexibel kostnad för varmvatten.

Att betala för sin egen elförbrukning är ingenting nytt, men nu tar flera bostadsbolag det hela ett steg till. Duscha mindre så får du en lägre hyra. Eller spara på varmvattnet och hyresavin väger lättare.

– Där man inför det här sjunker användningen av varmvatten, säger Tobias Johansson, distriktschef på Familjebostäder i Göteborg.

De har i dagsläget varmvattenmätare i tre av sina hyreshus. I den nya stadsdelen Kville i Göteborg, där man fokuserar på miljövänligt byggande, kommer man att sätta in mätare i varje lägenhet.

– I allt vi bygger i framtiden blir de här mätarna standard. Vi har ett stort krav på oss att minska energiförbrukningen.

Vid den dyraste tiden på året kostar varmvattnet mellan 30 och 40 kronor mer kubikmeter – en volym som snittpersonen gör av med på ungefär fem dygn. En familj kan betala uppåt 400 kronor för varmvatten på en månad.  

I EU diskuteras ett direktiv där länderna får krav på sig att sätta in mätare i alla lägenheter. Hos hyresgästföreningen gör man tummen upp för mätning i nya eller renoverade lägenheter, men är skeptisk till mätning i gamla hus.

– I ett gammalt hus kan du få vänta länge på att varmvattnet ska komma och då kan du få ett högre flöde än vad som är vettigt, säger Hans Dahlin, utredare inom energifrågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro