ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dykare hittade sovjetisk ubåt på utanför Öland

Gustaf Eriksson · 17 Dec 2012
Uppdaterad 18 Dec 2012

Foto: Försvarsmakten


Försvarsmaktens dykare har hittat en sovjetisk ubåt från andra världskriget söder om Öland. Nu kommer ryska marinen att genomföra en minnesceremoni vid platsen. – Trycket är väldigt hårt från de anhöriga, säger kommendörkapten Christian Allerman till Metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Den förlista ubåten är sannolikt den sovjetiska S 6, som lämnade sin hemmabas 1941 och är saknad sedan i september samma år. Den har nu hittats sydost om Öland – sprängd i bitar.

– Ubåtsräddningsfartyget Belos har nu lokaliserat en krigsförlist sovjetisk ubåt från andra världskriget i detta område och tagit bilder av den, säger kommendörkapten Christian Allerman i en kommentar. 

Vraket ligger på 45 meters djup på internationellt vatten, men i svensk ekonomisk zon, sydost om Öland.

Upprinnelsen till historien är att en sajt med kopplingar till den ryska marinen i somras rapporterade om att civila dykare hittat en ubåt i södra Östersjön.  – En ubåtsklubb i S:t Petersburg hörde av sig till oss och frågade om vi hade information om detta, säger Christian Allerman till Metro.se.  – Vi gick till våra arkiv och fick fram koordinater som kunde stämma. Då bestämde vi att Belos skulle undersöka saken när fartyget var ute på övning i området, fortsätter han. 

Med sina undervattenssystem lyckades Belos i oktober hitta vraket. Då skickades dykare ned för att fotografera ubåten. Det är från det här tillfället som Försvarsmakten nu släppt en video.

Exakt vad som har hänt med ubåten går inte att säga. Men eftersom att en av luckorna fortfarande är öppen är det sannolikt att ubåten gick på en mina i ytläge och sprängdes i två delar. De två sektionerna ligger cirka 20 meter ifrån varandra. Vid en av delarna finns ett föremål som liknar en torped. 

I slutet av november informerade marininspektör Jan Thörnqvist har informerat sin ryska kollega om fyndet.  – Det finns en mycket stort tryck från anhöriga och veteranföreningar i Ryssland när det gäller att lokalisera krigsförluster. Dåvarande Sovjetunionen förlorade 12 miljoner människor under andra världskriget. En sådan här plats ger människor möjlighet att sörja de som är saknade till havs, säger Christian Allerman.

Platsen betraktas nu som krigsgrav. I augusti eller september kommer ryska marinen att hålla en minnesceremoni vid vraket.

Svenska Försvarsmakten kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder efter fyndet. Men Christian Allerman oroar sig för civila dykare som tar sig ned till vraket för att titta eller leta efter souvenirer: – Det finns ett torpedliknande föremål och det är inte osannolikt att det finns granater och ammunition och liknande också. Efter 70 år kan man inte vara säker på vad som händer om det hanteras ovarsamt. Han avråder från all dykning vid området:  – Man bör överhuvudtaget inte dyka vid en krigsgrav utan de döda ska respekteras, säger han. Under andra världskriget försvann ett stort antal sovjektiska ubåtar i Östersjön. Så sent som 2011 hittades en ubåt i vattnet söder om Gotland.  – Det här är det femte fyndet de senaste 10-15 åren som svenska dykare har gjort, säger Christian Allerman.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro