ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dyr nota för duvbajs i kyrktornet

TT · 22 Nov 2012
Uppdaterad 22 Nov 2012

Foto: Gävle kyrkliga samfällighet / Handout


Kyrktornet i Gävle fylldes av nästan två ton fågelbajs sedan en taklucka lämnats öppen och glömts bort i 30—40 år. Tusentals duvor hade åstadkommit underverket som kostat församlingen 80 000 kronor att städa bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Bara himlen såg på när duvorna i flera decennier levde och lämnade efter sig två ton bajs i kyrktornets topp. Men en besiktning av Helga Trefaldighets kyrka i våras avslöjade fåglarnas tillhåll och även de enorma mängder bajs och annat avfall som de producerat.

– Alla blev vi ju väldigt förvånade. Men det luktade inte, det var torrt och det hade inte angripit träkonstruktionen, säger Lennart Helzenius, fastighetsekonom vid Gävle kyrkliga samfällighet.

Vid en första anblick såg det inte ut att vara så mycket avföring i det lilla utrymmet ovanför kyrkklockorna. En saneringsfirma kallades in som uppskattade att det skulle ta runt 40 timmar att städa upp efter de objudna gästerna.

– Men när de började hacka på golvet visade det sig att det var fyllt med duvbajs i mellanrummen mellan de bjälkar som fanns där, säger Lennart Helzenius.

Han beskriver att det var som att man gjutit ett golv och fyllt upp till bjälkarnas tjocklek.

Saneringen visade sig ta fem gånger längre tid än beräknat.

– Det tog 200 timmar à 400 kronor i timmen inklusive moms.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro