ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dyra klappar bortkastat på barn

Jenny Sköld · 2 Dec 2011
Uppdaterad 2 Dec 2011

Hårda klappar till barnen bortkastade pengar enligt barnpsykolog. Bästa julklappen: Din egen tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Gillar ditt barn hårda klappar? Det behöver inte betyda att det är själva leksaken som är roligt. Det kan vara mer attraktivt att få öppna paketet, riva sönder pappret eller kanske testa att stoppa det i munnen, beroende på ålder.

Föräldrar som lägger tusenlappar på att köpa dyra leksaker till sina barn i julklapp kunde lika gärna kasta pengarna i sjön, Det hävdar i alla fall barnpsykologen Roberta Golinkoff, professor i psykologi vid University of Delaware i en artikel på danska nyhetssajten 24 timer.

Särskilt skeptisk ska man vara mot de leksaker som beskrivs som "pedagogiska". Det är enligt Golinkoff "chockerande få" av dessa som är utformade i samarbete med barnpsykologer.

Hon menar att 90 procent av leken ska vara barn och 10 procent leksak. Leksaker som pratar, sjunger och som har en väldigt specifik funktion, är sämre än de som låter barnet själv bestämma vad den ska användas till.

– Sätt en papperskasse i mitten av rummet och se vad som händer. Föräldrar kommer att bli chockerade över hur mycket deras barn, ända upp i 7-årsåldern, kommer att älska kassen, eftersom den sätter igång fantasin – det kan vara både ett rymdskepp och ett hus, man kan måla på den, klippa ut bitar eller sätta klistermärken på den. Föräldrar tror att de måste köpa dyra leksaker med batterier i, men det är i själva verket tvärtom. Det är barnet som ska styra, inte leksaken, säger Roberta Golinkoff till 24 timer.

Men bäst av allt för barnens utveckling, och det är alla barnpsykologer överens om, är interaktionen med med andra barn och vuxna. Den bästa julklappen vi kan ge våra barn borde då vara att ge dem vår tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro