ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Dyrare att e-handla från Kina från första mars

Sofia Clason · 16 Feb 2018
Uppdaterad 16 Feb 2018
Den nya avgiften kan leda till att hundratusentals varor inte hämtas ut.

Den nya avgiften kan leda till att hundratusentals varor inte hämtas ut. Foto: IBL


Snart måste alla som beställt varor från Kina betala en administrationsavgift. Redan från den första mars kommer alla paket som kostar upp till 1 500 kronor innebära en avgift på 75 kronor – något som kan leda till att många paket inte hämtas ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Under det senaste året har importen av billiga varor från Kina exploderat. Varje vecka landar runt 600 000 paket på Postnords terminal på Arlanda, men bara en bråkdel av kunderna betalar in momsen på 25 procent som de är skyldiga att betala, rapporterar SVT.

Den nya avgiften tas därför ut för att Postnord ska kunna se till att rätt moms betalas in till statskassan, som enligt Tullverkets beräkningar gått miste om upp till en miljard kronor på grund av den uteblivna momsen. Paket med ett värde upp till 1 500 kronor kommer innebära en avgift på 75 kronor. För dyrare paket blir administrationsavgiften 125 kronor.

– Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan, säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket till SVT.

Från och med den första mars kommer avier att sändas ut till kunder som måste betala den nya avgiften innan deras varor sänds ut – något som enligt Postnord själva kan leda till att hundratusentals paket inte hämtas ut av personer som inte känt till att avgiften skulle tillkomma.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro