ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dyrare för Malmö att placera unga kriminel

Karl Grauers · 29 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Dyrare för Malmö att placera unga kriminella på institution. Ändå blir allt färre inlåsta och vårdtiderna kortare. Anledningen: slopad statlig rabatt och dyrare placeringar.

I år kommer Malmö stad att betala 90 miljoner kronor för att hålla ungdomar med sociala problem inlåsta på institution. Det är en ökning med nära 10 miljoner kronor sedan 2007. Ändå är färre inlåsta idag och vårdtiderna blir allt kortare.– Vi har en kärv ekonomi och vi får försöka se var vi kan vara effektiva, säger Birgitta Vilén Johansson, chef för Individ och familjeomsorgen i Malmö.En anledning till de rusande kostnaderna är att en generös statlig institutionsrabatt försvann vid årsskiftet. – Det bidrar starkt. Men det kan också handla om högre kostnader för vården, säger Birgitta Vilén Johansson.Rabatten gällde i 2,5 år, enligt direktiv från staten. De pengar som blev över satsades bland annat på att anställa fler socialsekreterare på hemmaplan. – Meningen var att man skulle kunna ha öppenvård och eftervård, säger Birgitta Vilén Johansson.Hon tillägger att de som nyanställts kommer att bli kvar trots att rabatten slopats. Rosengårds kostnader för ungdomar på institution har ökat med nära fyra miljoner kronor sedan 2007. – Det hade behövts att vi satt oss ner och analyserat om rabatten skulle funnits fler år, säger Inger Leite, enhetschef för individ- och familjeomsorgen i Rosengård.Karl Grauers

Fakta: Antal Malmöungdomar på institution2009: 1882008: 2322007: 236Alla ungdomar är placerade på institutionerna enligt Lagen om vård av unga eller Socialtjänstlagen.

Fakta: Den statliga rabattenRabatten kallades MVG (Motverka gäng- och våld) och fanns i 15 kommuner under perioden 1 juli 2006 - 31 december 2008. Under 2007 och 2008 mottog Malmö drygt 16 miljoner per år inom ramen för projektet.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Grauers
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro