ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dyrare mat - billigare kläder

TT-Metro · 7 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Finansminister Anders Borg varnar för sämre tider

klar

Artikellänk är kopierad

Maten fortsätter att bli dyrare, men priset på kläder och skor gick ned i juli. Totalt steg inflationstakten till 4,4 procent på årsbasis, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).Analytikerna hade räknat med en oförändrad inflationstakt på 4,3 procent även i juli.Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna.Under juli sjönk priserna på skor och kläder med 7,2 procent, vilket drog ned konsumentprisindex med 0,4 procentenheter. Även priserna på logi, transporter, sjuk- och tandvård sjönk. Samtidigt steg boendekostnaderna vilket drog upp inflationen med 0,4 procentenheter. Livsmedelspriserna fortsatte upp med 0,9 procent under juli.- Inflationen fortsätter att vara besvärande hög. Vi drar slutsatsen att Riksbanken kommer att leverera ytterligare en räntehöjning i september. Sedan är vi skeptiska till att det kommer att komma ytterligare räntehöjningar för vi ser en ganska snabb avmattning i svensk ekonomi, säger Cecilia Skingsley, analyschef för räntor och valutor, till TT.

- Den kom in som vi och många andra hade räknat med. Det betyder å ena sidan att vi har en inflationstakt som ligger över inflationsmålet, å andra sidan har vi en nedgång av oljepriserna som ger en viss dämpande effekt på konsumentpriserna, säger Borg.

- Vad som har hänt under sommaren är att ett regnväder har dragit in över svensk ekonomi i så måtto att vi har haft en internationell turbulens som haft genomslag på aktiemarknaden. Sverige är en öppen, väldigt handelsberoende ekonomi och vi har därtill en energiintensiv industri. Tillväxten har dämpats tydligt och vi får räkna med att i år och nästa år blir tillväxten låg i historiska termer även om det varit en väldigt hög tillväxt de senaste åren.

Anders Borg står fast vid att det finns ett reformutrymme på tidigare aviserade 20 och 30 miljarder kronor men hur de kommer att fördelas kommer att framgå i höstens budgetproposition. Men utrymme finns för satsningar på infrastruktur, forskning, psykiatri och även på skattesidan i form av jobbavdrag och skattesänkningar för pensionärer, säger Anders Borg.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro