ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dyrare mjölk har blivit en försäljningssuccé i Värmland

Aron Andersson · 9 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015

Foto: Wermlands mejeri


Mjölken är två kronor dyrare – ändå säljer den slut. Den lokala Värmlandsmjölken gör succé i butikerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Lokala mjölkbönder i Värmland har beslutat sig för att konkurrera med Arla. På bara en månad har de fått 425 000 kronor extra i intäkter som en följd av kampanjen, skriver Expressen.

– Vi har sålt nästan dubbelt så mycket som förväntat och klarar inte riktigt att möta efterfrågan just nu, säger Yngve Gustafsson, vd och driftsansvarig på Wermlands mejeri, till tidningen.

►LÄS MER: Så mycket mer är vi beredda att betala för mjölk – för att rädda bönderna

Målet med den nya värmlandsmjölken är att konkurrera med Arla och en liter kostar 2 kronor mer än en liter standardmjölk från Arla. Men en krona per liter går direkt till de levererande mjölkbönderna. Wermlands mejeri har räknat med att sälja 8 000 liter om dagen fram till nyår. För tillfället säljs 14 000 liter, skriver Expressen.

– Vi kommer öka med ytterligare cirka 4 000 liter om dagen efter nyår, men det räcker inte heller. Vi håller på att lära upp personal och får se om ett halvår om vi kan hitta på något för att kunna möta efterfrågan, säger Yngve Gustafsson.

Samtidigt pågår kampanjen ”Tillsammans fyller vi glaset” där ICA under sex månaders tid säljer vissa mjölk- och ostförpackningar som ger en krona extra till Sveriges mjölkbönder. I mitten av november stod det klart att den kampanjen samlat in 25 miljoner kronor under de två första månaderna.

– Det är väldigt roligt att se att det finns ett så stort engagemang bland både kunder och ICA-butiker för att stödja Sveriges mjölkbönder, sa då Helena Jonsson, förbundsordförande för Lantbrukarnas riksförbund som samarbetar med ICA i kampanjen.

►LÄS MER: Veganen: Bojkotta de svenska mjölkbönderna

Även andra butiker genomför liknande kampanjer där mjölken är en krona dyrare. Men enligt Uppdrag granskning blir enkronan bara sju öre per liter mjölk när den väl når mjölkbönderna.

– Bönderna producerar ju mycket mjölk som ska användas till andra produkter andra produkter än just mjölk. Mjölkråvaran används ju till ost, till smör, till grädde – men också till mjölkpulver. Det innebär, hur märkligt det än kan låta, att slår man ut det på deras hela volym, så blir det cirka sju öre per liter i extra betalning till bonden, säger ICA:s färskvaruchef Dan Jacobson till SVT.

►LÄS MER: Anna Visslander Gisslén: Mjölk är farligt för både miljön och hälsan

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro