ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dyrare mjölk ska rädda bönderna

TT · 31 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Milko höjer priset på mjölk med en krona nästa måndag. Men Arla, jätten på marknaden, tror inte att kunderna är beredda att betala mer.

Enligt en undersökning som Milko beställt är nio av tio svenskar beredda att betala en krona mer för sin mjölk om kronan går direkt till mjölkbönderna, som drabbats av prissänkningar i spåren av finanskrisen. Arlas Nordenchef tror att ett svar i en undersökning väger lätt vid mjölkdisken.

- Alla svarar att de vill ha kvar bonden och kor. Men när man står där i butiken är det oftast plånboken som styr, säger Hans-Åke Hammarström, Nordenchef på Arla, till TT.

Han han varnar för att ett högre pris leder till minskad försäljning av svenska produkter, ökad import och fortsatt utslagning av svenska mjölkproducenter.

- Vi tror i stället att vi i Sverige måste arbeta hårdare med att öka vår konkurrenskraft, säger Hammarström.

Milko levererar mjölk producerad främst i södra delarna av Norrland och vd Erik Gumabon är hoppfull inför måndagens prishöjning.

- Det är ett unikt tillfälle och vi känner att vi har ett starkt konsumentstöd, säger Gumabon.

I södra Sverige inför Skånemejerier ett "marknadstillägg" som ger deras anslutna bönder 20 öre extra per liter. Vd Björn Sederberg säger att tillägget bekostas av Skånemejeriers vinst och att kunden i butik inte ska märka någon prishöjning.

Tillägget ska förhoppningsvis förhindra att fler mjölkbönder avvecklar sin produktion, men Sederberg är medveten om att 20 öre är för lite.

- Vi vill sända ut en långsiktig signal till bönderna, men 20 öre räcker inte, säger han.

Efter höjningen betalar Skånemejerier 2:79 kronor per liter mjölk till bönderna.

- Bönderna behöver få tre kronor litern för att de ska gå runt, säger Sederberg.

Mjölkproduktion har inte varit lönsam för svenska bönder sedan efterfrågan rasat förra hösten. Sederberg kan inte säga när mjölken handlas för tre kronor litern igen men tror att det "är inom räckhåll" och han får stöd av branschkollegan Arla.

- Vi ser tecken på att priserna på världsmarknaden börjar att vända upp igen, säger Hans-Åke Hammarström och tillägger att efterfrågan på mjölkpulver ökar i bland annat Kina, Indien och Nigeria.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro