ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dyster framtid väntar studenter

Hanna Göransson · 14 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Universitetet väntar. Och ett liv med skulder.
Universitetet väntar. Och ett liv med skulder.

I dagarna är det många som sjunger om studenttidens lyckliga dar. Men verkligheten för landets studenter på universitet och högskolor ser dyster ut. Studiemedlen har halkat efter i flera år och studenterna missgynnas av de sociala trygghetssystemen. – Det är betydligt tuffare att vara student idag, säger David Svenn, ordförande i Saco studentråd.

Tillsammans med studentkårerna vid Stockholms, Uppsala och Umeå universitet, presenterade SACO studentråd igår rapporten "Utbildning straffbart". Och det är ingen munter läsning. Sämre pensionsvillkor, karenstid i tre månader vid arbetslöshet och krångliga sjukskrivningsregler. Så ser vardagen ut för landets studenter.

VILL SE REJÄLA HÖJNINGAR Rapportförfattarna vill se ett rejält höjt studiemedel, en avskaffad åldersgräns för bostadsbidraget och att hela studiemedlet görs pensionsgrundande. - Ekonomin har urholkats för studenterna. Extra ohållbart är det för de som har barn och de som bor i storstäderna, säger David Svenn. Bostadskostnaderna har ökat markant de senaste åren men eftersom studiemedlet inte följer konsumentprisindex har studiemedlet halkar efter.

SKA KLARA SIG Enligt Föreningssparbankens beräkningar har en student 300 kronor över i månaden att leva på när allt nödvändigt är betalt. Det förutsätter dock att studenten får bostadsbidrag. Sveriges förenade studentkårer, Sfs, anser att en student ska kunna klara sig på studiemedlet och har därför inte räknat med bostadsbidrag. Med deras siffror går studenten back en dryg tusenlapp varje månad. Värst är det för studenterna i storstäderna. Hälften av deras studiemedel går att till hyran.x

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro