ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Dystra utsikter på arbetsmarknaden

Kristoffer Rengfors//Johan Mårtensson · 10 Okt 2012
Uppdaterad 10 Okt 2012
Mikael Andersson, 44, är övertygad om att han kommer att förlora jobbet efter Skanskas senaste varsel. – Det är en katastrof, säger han.  

Mikael Andersson, 44, är övertygad om att han kommer att förlora jobbet efter Skanskas senaste varsel. – Det är en katastrof, säger han.   Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Olyckskorparna kraxar över svensk ekonomi. Och nu sköljer en våg av varsel fram över landets företag. De tidigare optimistiska prognoserna har efter sommaren förvandlats till en kavalkad av rena kristecken.

klar

Artikellänk är kopierad

Hittills har mellan 4 000 och 5 000 personer varslats om uppsägning varje månad den senaste tiden. Men nu verkar takten ha ökat och bara under de senaste dagarna har hundratals varslats på storföretag som bland annat Bosch och Skanska. 

Det kommer bara  veckan efter att pappersbruken Holmen varslat 230 anställda och Volvo lagt ner bussverksamheten i Säffle vilket drabbar 390 personer.

– Det är mycket just nu, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen. 

– Varslen kommer att ligga på en förhållandevis hög nivå framöver. De kommer att spegla konjunkturen,  

Mest stryk tar nu bemanningsföretag, byggindustrin och tillverkningsföretag som är beroende av export. Inom industrin för byggen av småhus har läget beskrivits som värre än under finanskrisen. Före sommaren var optimismen inför svensk ekonomi betydligt större. 

Men tecknen på att lågkonjunkturen blir mer intensiv har haglat allt tätare efter sommaren. Inköpschefsindex för september pekade för första gången i år på en avmattning i stället för tillväxt och i morgon släpper arbetsförmedlingen nya siffror för arbetslösheten. Och de väntas inte bli någon rolig läsning.

– Arbetsmarknaden såg något bättre ut fram till sommaren. Men vi kommer att se en försämring under höst och vinter som ger stigande arbetslöshet, säger Tord Strannefors. 

Stockholm klarade sig bäst under finanskrisen 2008. Så förväntas det vara även under den här lågkonjunkturen.

– Men även Stockholm kommer att känna av det här. Räkna med stigande arbetslöshet. säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen. 

"Det känns för jävligt"

Skanskas varsel blev ett hårt slag för Mikael Andersson från Malmö. Han är övertygad om att han är en av de snickare som nu förlorar jobbet. 

– Min chans att få vara kvar är i princip obefintlig. Jag skolade om mig till snickare 2008 och har inte jobbat på Skanska så länge, säger Mikael Andersson, 44.

Han har börjat se sig om efter ett nytt arbete.  

– Att hitta andra byggjobb i Skåne nu är ganska omöjligt. Jag har tittat på jobb i Norge, men det fungerar inte med min familje-situation. Så det blir att gå rakt ut i arbetslösheten. Det känns för jävligt, säger han.

Mikael Andersson grubblar nu på hur familjen ska klara av ekonomin. 

– Det är katastrofalt. Vi har bostadslån, amorteringar, bil och fan och hans moster. Jag vet inte hur vi ska få ihop det.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors//Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro