ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

E-cigg med knark kan lura unga

Johan Mårtensson · 23 Jan 2014
Uppdaterad 12 Nov 2016

E-cigaretter med cannabis är inte bara luktfria och svåra för omgivningen att upptäcka. Även köparna själva kan vara omedvetna om knarket och luras att röka på, varnar Föräldraföreningen mot narkotika.

klar

Artikellänk är kopierad

Drogen som tullen hittade fanns i behållare som normalt fylls med olja för e-cigaretterna.
Drogen som tullen hittade fanns i behållare som normalt fylls med olja för e-cigaretterna.Foto: Tullverket

Metro avslöjade på torsdagen att Tullverket nu gjort det första beslaget av elektroniska cigaretter med cannabis. Enligt Lars Hansson, nationell expert på tullen, är risken stor att e-cigaretter laddade med knark slinker förbi gränsen och han befarar att de kommer att bli vanliga då de kan missbrukas offentligt utan att omgivningen märker något. Men det är inte bara anhöriga som har svårt att upptäcka det luktfria knarkandet – även köparna själva kan vara ovetande om vad de gör, menar Bertzy Reynold Kling, förbundsordförande för Föräldraföreningen mot narkotika.

– Unga kan tycka att det ser häftigt ut, utan att de har en aning om vad det är för något. Risken är att de röker på helt omedvetet när de ser äldre ungdomar röka vanliga e-cigaretter, säger hon.

Enligt henne kan barn och ungdomar snabbt hamna i ett cannabismissbruk, som sedan eskalerar.

– En del kan bli beroende väldigt fort, och cannabis är en inkörsport till tyngre droger. Har man har redan kommit över gränsen och börjat röka på finns det alltid någon i gänget som har några piller också att erbjuda, säger Bertzy Reynold Kling.

Även om e-cigaretter med cannabis är luktfria och svåra att upptäcka vädjar hon till föräldrar om att vara vaksamma.

– Många föräldrar sätter skygglappar på sig, det sista man vill se är att ens unge knarkar. Men håll utkik efter oro, svårighet att fokusera med blicken och om han eller hon inte kan sitta stilla, även om det kan vara normalt i puberteten också, säger hon.  

LÄS MER
Tullverket varnar för e-cigaretter med cannabis
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro