ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

E-handeln gör att julrean tjuvstartas

Ellen Wennerström · 13 Dec 2013
Uppdaterad 14 Dec 2013

Mellandagsrean fortsätter som vanligt men en tredjedel av handlarna uppger att de tjuvstartar med julrean i år. Många känner pressen av konkurrensen att börja med rean tidigare och analytiker tror att e-handeln kan påverka.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag brukar köpa hudkrämer och sånt, det är saker man alltid behöver och då passar man på, säger Lisa Blåsjö, 32,  grafisk formgivare, Årsta. – Jag handlar ingenting för jag håller mig borta från rean, My Gustafsson, 30, grafisk  formgivare, Hägersten.
– Jag brukar köpa hudkrämer och sånt, det är saker man alltid behöver och då passar man på, säger Lisa Blåsjö, 32,  grafisk formgivare, Årsta. – Jag handlar ingenting för jag håller mig borta från rean, My Gustafsson, 30, grafisk  formgivare, Hägersten.Foto: Henry Lundholm

Enligt december månads Handelsbarometer från Svensk Handel uppger en tredjedel av handlarna att de börjar julrean tidigare i år än de gjorde för fem år sedan, medan drygt hälften säger att de börjar med rean som vanligt.

Svensk Handel tror att det kan bero på den starka prispressen och den hårda konkurrensen inom till exempel elektronik-, sport- och klädbranschen.

– En orsak kan också vara den ökande e-handeln som har förskjutit hela julhandeln att börja tidigare, säger Lisa Burden, omvärldsbevakare på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Ett fåtal handlare har redan börjat sin julrea och tolv procent svarar att de tänker starta dagarna före eller i samband med jul.

– Vi drar igång som vanligt den 25:e december. Vi har stängt den 24:e, därför har vi en smygrea på nätet som drar igång sent den 23:e, säger Jessica Wallin kommunikationsansvarig på Elgiganten.

E-handeln utgör fortfarande endas 5 till 6 procent av den totala handeln, men trender pekar på att även näthandeln går upp inför jul.

– Månadsskiftet november/ december är högperioden för näthandeln, medan den fysiska handeln pikar lite närmare jul, det kan bero på att man behöver lite tid på sig för att få varorna levererade, säger Carin Blom, analytiker detaljhandeln på Handelns Utredningsinstitut.

LÄS MER:

Tid och pengar stressar i julhandeln

Nu slår ficktjuvarna till i julhandeln

Konsumenter förväntar sig rean i mellandagarna

Åtta av tio konsumenter förväntar sig julrea på just hemelektronikvaror och nästan lika många tror sig se rea på kläder och skor, enligt Svensk Handels undersökning.

– För konsumenterna är det en oerhört viktigt tid, många är lediga och har tid för att gå omkring på stan. Men också förväntar man sig rean i mellandagarna, därför är man ute på stan för att fynda, säger Carin Blom, analytiker av detaljhandeln vid Handelns Utredningsinstitut.

Enligt undersökningen är också förväntan från konsumenterna en orsak till varför handlarna väljer att julrea.

– Vi känner att den starka efterfrågan och att våra kunder är så medvetna om att rean drar igång som gör att det här är ett upplägg som vi fortsätter med, säger Jessica Wallin på Elgiganten.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro