ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

E-näsan som kan sniffa upp knark och whiskey

Mary Örnborg · 9 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Mary Örnborg


klar

Artikellänk är kopierad

Billig elektronisk näsa upptäcker allt från knark till skämd mat. Den är byggd av färdiga komponenter.

KTH-forskare har utvecklat en elektronisk näsa som är så flexibel att den klarar av att sniffa fram inte bara bomber och knark utan också skämd mat, den exakta tidpunkten för att skörda vindruvor och buteljera årgångswhiskey.

Detta till en kostnad som ligger långt under priset för liknande näsor på marknaden. – Vi har använt oss av standardkomponenter i stället för att, som brukligt, framställa allt själva. Därför har vi  kunnat hålla kostnaden nere, säger Thomas Lindblad, professor i fysik på KTH som tillsammans med, tidigare KTH-doktoranden och numera universitetslektorn, José Clio utvecklade bombnäsan med hjälp av ett bidrag från en stiftelse.

Bland annat har färdiga tennoxidsensorer köpts in från Japan som forskarteamet har satt ihop till en unik kombination, som gör att näsan  presterar bättre än liknande tekniker, enligt forskarteamet. 

Tillsammans med tre entreprenörer från KTH och Handelshögskolan vill man nu kommersialisera den elektroniska näsan– Det är bra att få hjälp av entreprenörer. Jag är bara fysiker och kan inget, och vill inte kunna något, om kommersialisering, säger Thomas Lindblad.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro