ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

E-post på väg ut

Elisabeth Braw/ Katarina Matsson · 7 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– E-post använder jag bara i formella sammanhang, typ jobbansökan, säger Iris Landar, som föredrar nätverkssajter framför e-post och mobil. 

– E-post använder jag bara i formella sammanhang, typ jobbansökan, säger Iris Landar, som föredrar nätverkssajter framför e-post och mobil.  Foto: Urban Brådhe


Forskare: Nätverkssajter slår ut mejlen – i år

klar

Artikellänk är kopierad

E-posten är ute. Allt fler kommer i år att välja alternativa kommunikationsmedel. – 2008 tror jag blir året då vi i mycket hög grad lämnar e-posten, säger IT-forskaren Jan Svärdhagen.E-posten blir mindre och mindre populär: i dag mejlar bara var femte amerikansk 12–17-åring dagligen, enligt en rapport från organisationen Pew Internet. Tendensen är likadan i Sverige.– En mejladress är något man behöver för att skaffa sig olika konton. Fyrahundra olästa mejl är ingen ovanlighet, säger Elza Dunkels, medieforskare.

Mary Madden är en av rapportens författare.– Ungdomarna tycker att e-post är långsamt och är något som äldre människor använder, säger hon.

Iris Landar, 18, väljer nätverkssajter framför e-post och mobil när hon ska kommunicera med sina vänner.– Det är lätt och snabbt och det går att nå många personer på samma gång. Det är mycket lättare att föra en dialog på en community än via mejl, säger hon.

Sms använder hon mest när hon ska träffa någon.Över hälften av de amerikanska ungdomarna är med i nätverkssajter som My Space och Facebook. Det är också där som tonåringarna numera sköter en stor del av sin kommunikation: 47 procent skickar varje dag meddelanden till sina kompisar via nätverkssajter. Bara mobiltelefon (70 procent), sms (60 procent) och chatt (54 procent) är vanligare.

Men e-posten dör inte helt, spår Madden.– När tonåringarna kommer in i den verkliga världen får de vänja sig vid att universitetslärare och arbetsplatser använder sig av e-post, säger hon.

300 000 har fått sina mejl utraderade

Närmare 300 000 Teliakunder har fått mejl raderade efter en serverkrasch i förra veckan.– Det här är det största haveriet vi haft, och det är djupt olyckligt för kunderna, säger Ola Kallemur, mediechef på Telia Sonera.

Det var en av bolagets sex centrala mejlservrar som havererade. Problemen började redan på nyårsdagen. I torsdags kraschade servern, och 300 000 mejlkonton påverkades. Vad som orsakade haveriet var ännu i går oklart.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw/ Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro