ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

E-sportaren Mayra, 29: Han ville inte ha mig där för att jag var tjej

Linnéa Borgert/Hugo Ewald · 19 Okt 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016
Elaine  Boström  och  Mayra “IpSa” Perez.

Elaine  Boström  och  Mayra “IpSa” Perez. Foto: Nora Lorek/TT/Privat


För cirka ett år sedan tog dator- och tv-spelsförbundet Goodgame på sig ett uppdrag: Att ändra attityden mot tjejer inom e-sport. Enligt e-sportaren Mayra “IpSa Perez finns det en hel del att jobba på.

klar

Artikellänk är kopierad

Mayra “IpSa” Perez, 29, har spelat e-sport sedan hon var 17 år. Just nu spelar hon och castar Counter-Strike: Global Offensive. Hon är även e-sportkommentator på SVT. Trots sina framgångar som spelare möter hon ofta fortfarande en taskig attityd från manliga medspelare, berättar hon. ► LÄS MER: Zaaz: Jag har lyckligtvis bra dygnsrytm för vara gamer – Häromdagen spelade jag med en vän och två professionella spelare från Tyskland. När de började spela med oss sa den ena spelaren: “jag tycker att du ska kicka den där tjejen”, för vi var fem, en för mycket. Vi satt och spelade med en 12-årig kille. Det kändes så oschysst. Sen fick jag höra av min vän, som försvarade mig, att den killen tidigare har sagt att han inte gillar att spela med tjejer, säger hon och fortsätter: – Jag kände mig så illa till mods – han ville inte ha mig där för att jag var tjej. Han känner ju inte mig? Han vet inte vem jag är, han har ingen aning. Det är sådana här incidenter man har fått uppleva lite för många gånger.► LÄS MER: HeatoN: "Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en sport" Mayra Perez säger att hon mest tror att det handlar om ett allmänt dåligt klimat – killar är otrevliga mot andra killar också. Men hon upplever ofta att hon blir behandlad annorlunda på grund av sitt kön. – Om du är tjej så tror de genast att du är dålig bara för att du är tjej. Sen är det skillnad på vilka ord som används när man försöker trycka ned någon. Tjejer får ofta höra de är en fet kossa, typ sånt. Killarna kallar också varandra saker, men andra ord, alla möjliga svordomar.► LÄS MER:  5 skäl till varför du ska bry dig om e-sport 

Hon berättar att många killar fortfarande blir förvånade över att hon är duktig – och tjej. Trots att tjejscenen inom e-sport blir allt mer uppmärksammad. – Ibland blir jag besvärad av det. Jag har spelat i många år nu och jag har bevisat att jag är bra. Det ska inte spela någon roll om du är tjej eller kille, det är ju erfarenhet det handlar om.► LÄS MER: Guide: Här är några av e-sporteventen du inte vill missa Är utvecklingen på väg åt rätt håll eller känns det som att det har blivit värre? – Jag tror det har blivit bättre. Det beror på vilken dag du frågar mig, men jag tror det är på väg åt rätt håll. I och med att tjejscenen får mer uppmärksamhet och stöd. Jag spelar med folk som jag tycker om att spela med, och som jag vet tycker om att spela med mig och det är det som gör det så underbart. Det finns inte bara en mörk sida inom e-sport.

Även 27-åriga Elaine Boström håller på med e-sport. Just nu spelar hon framför allt League of legends, Star wars: the old republic, Europa universalis och Star craft. Till Metro säger Elaine att hon märker av de största problemen på spelens diskussionsforum.

– Det är där det mesta hatet mot kvinnor, mot oliktänkande, mot religioner och mot sexualiteter kommer fram. Men även när jag spelar LoL märker jag av en jargong där folk kallar varandra för bögar. Då har jag gått in och sagt att "så får man inte säga".

► LÄS MER: Grova trakasserier är vardag: Så vill de få ett jämställt spelande

Men enligt Elaine har situation för tjejer och andra minoriteter blivit något bättre under de senaste åren. Spel och arrangörer satsar på krisplaner och en Code of conduct för svensk e-sport har getts ut. Elaine arbetar som fritidspedagog och tycker sig också se en skillnad hos den yngre generationen.

– Väldigt många av de yngsta i 13-14årsåldern har växt upp på internet. De inser att du är samma person på internet som utanför. Det är inte som vi 80-talister som fixar ett användarnamn som "gladtjej33" och tror att vi kan vara helt anonyma.► LÄS MER:  E-sportstjärnan ”Loda” om nya laget: ”Vi bygger från grunden” 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert/Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro