ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

E-sporttränaren Jakob, 21, älskar ansvaret: Får chansen att påverka liv”

Filip Häggberg · 8 Jan 2017
Uppdaterad 5 Maj 2017
"När vi vinner får spelarna uppmärksamheten, och när vi förlorar får jag ta smällen."

"När vi vinner får spelarna uppmärksamheten, och när vi förlorar får jag ta smällen." Foto: Siri Amran/Björn Lindgren/TT


Jakob YamatoCannon” Mebdi har spelat League of Legends sedan han var 14 år. Nu är han en av de mest lovande inom e-sporten – som tränare. ”Den som arbetar hårt, får alltid vad den vill”, säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Under sin uppväxt levde Jakob Mebdi, 21 år, i ett hem som andades spel. Mamman och brodern spelade World of Warcraft, och Jakob kunde inte annat än att haka på trenden.

– I början spelade jag för att det var kul, och på grund av min tävlingsinstinkt. Jag ville tävla i allt, jag ville vinna i allt. I början spelade jag fotboll också, men så skadade jag mina knän och kunde bara fokusera på e-sporten, säger Jakob Mebdi.

När spelandet började gå ut över Jakobs betyg i skolan blev hans föräldrar oroliga.

– Jag la ner väldigt mycket tid på att spela, utan att det gav någonting. Mamma och pappa tyckte att jag skulle fokusera på skolan, så att jag skulle ha en framtid. På nätterna låste jag dörren till mitt rum, satt och spelade och när jag hörde att pappa var på väg för att kolla läget kastade jag mig i sängen och låtsades sova.

Det var när Jakobs kompisar sa åt honom att testa League of Legends som karriären tog fart, på riktigt. Samtidigt som spelet började växa globalt, växte Jakob med det. Till slut blev han proffs, under namnet ”YamatoCannon”.

I dag är han inte längre spelare. Jakob har en, vad han själv tycker, ännu roligare roll. Han är tränare för Splyce.

Laget kvalade in till Worlds, vilket väckte stora reaktioner inom e-sportvärlden.

– Ingen trodde att vi skulle fixa det. När jag tog över Splyce var det många som tyckte att jag skulle byta ut alla spelare, för att de inte ”håller måttet”. Ändå tog vi oss till Worlds. Jag fick göra en fantastisk resa tillsammans med spelarna, säger Jakob Mebdi.

Vad är skillnaden på att coacha och att spela själv?

– När vi vinner får spelarna uppmärksamheten, och när vi förlorar får jag ta smällen. Men jag älskar det ansvaret. Jag får chansen att påverka deras liv och att göra dem till bättre spelare.

Hur är du som coach?

– Jag har tydliga principer. Spelarna ska ha respekt för sporten, inte tro att de är större än laget och arbeta hårt. Den som arbetar hårt, får vad den vill. Får du inte vad du vill har du inte arbetat tillräckligt hårt.

Jakobs största förebilder finns inte inom e-sporten – utan fotbollen. Intresset för fotbollen lever kvar från tiden då han utövade sporten själv och det är där han söker inspiration från ett par minst sagt välkända profiler.

– Som tränare lär jag mig av José Mourinho (tränare i Manchester United, reds anm.), men den största förebilden är Zlatan. Han är en idol på både sportsligt och personligt plan.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro