ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

eBay stoppar all elfenbenshandel

Elisabeth Braw · 21 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Två unga elefanter vakar över en död hona som dödats för sina betars skull i Tanzania. 

Två unga elefanter vakar över en död hona som dödats för sina betars skull i Tanzania.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Elefanterna har haft en mäktig fiende i eBay. Auktionssajten har varit den den illegala elfenbenshandelns mittpunkt. Men på tisdagen meddelade eBay att man förbjuder all försäljning av elfenben från den 1 januari 2009.– Alla internetförsäljare måste ta ansvar för hur de påverkar utrotningshotade djurarter och införa förbud mot all försäljning av föremål från sådana djur. eBay har satt standarden för elefanter; nu måste regeringar och andra internetförsäljare följa deras exempel, säger Barbara Cartwright, kampanjchef för djurrättsorganisationen International Fund for Animal Welfare, IFAW.

IFAW har undersökt den illegala handeln i utrotningshotade djur. Resultaten presenterades i går. De har granskat över 7 000 djurprodukter på 183 webb­sajter i 11 länder, och eBay är den största boven. 63 procent av all handel i utrotningshotade djur äger rum där. Elfenben är det vanligaste föremålet: det utgör nästan tre fjärdedelar av alla sålda föremål som kommer från utrotningshotade djur.

FN förbjöd internationell elfenbenshandel för 18 år sedan, men varje år dödas mellan 20 000 och 23 000 elefanter för sina betars skull. Betarna skickas i regel till Kina, där de görs till föremål som sedan säljs på världsmarknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro