ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ebba Busch Thor öppnar upp för samarbete med Sverigedemokraterna

Valerie Kaspersen, Jesper Lindqvist · 21 Mar 2019
Uppdaterad 21 Mar 2019
KD har tidigare sagt att de inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna.

KD har tidigare sagt att de inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Foto: TT


Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, meddelade under torsdagen att partiet öppnar upp för att samarbeta med bland annat Sverigedemokraterna.

klar

Artikellänk är kopierad

I ett inlägg på Facebook som publicerades under torsdagen berättade Ebba Busch Thor (KD) att partiet nu öppnar upp för samarbete med Sverigedemokraterna och även med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna i sakfrågor. 

KD har tidigare sagt att partiet inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna, men sagt att de kan tänka sig att ta makten med stöd av partiet.

Till följd av Alliansens uppbrott berättar KD-ledaren att partiet kommer att förhandla med Sverigedemokraterna i enskilda sakfrågor.

”För vår del gäller nu följande. Med Moderaterna har vi ett aktivt och nära samarbete. Med Centerpartiet och Liberalerna hoppas vi i framtiden kunna regera i koalition eller genom organiserat budgetsamarbete. Med Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är vi beredda att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så.”

Ebba Busch Thor: ”Vi vet var kristdemokratins gränser går”

Ebba Busch Thor skriver även att Kristdemokraterna önskar att återuppta samarbetet med både Centerpartiet och Liberalerna så snart som möjligt.

”Önskar – när så är möjligt – återskapa ett nära samarbete även med Centerpartiet och Liberalerna samt att åter bilda regering med dessa tre partier.”

Enligt Ebba Busch Thor har beslutet diskuterats under en lång tid.

”Beslutet är fattat med stort stöd. Eftersom vi är trygga och djupt rotade i våra egna värderingar har vi inga skäl att frukta andras, även om vi må ogilla dem. Vi vet var kristdemokratins gränser går och vi kommer aldrig att överträda dem.”

På Twitter uttryckte L-ledaren Jan Björklund missnöje med KD:s beslut.

”SD är ett högernationalistiskt parti som är skapat ur den svenska nynazismen. Sorgligt att Kd öppnar för förhandlingar. Sannolikt första steget mot det konservativa block som SD drömmer om.”

Annie Lööf: ”Ett historiskt misstag”

Även Centerpartiets ledare, Annie Lööf, riktar kritik mot Ebba Busch Thors besked. På Facebook skriver hon att hon är ”djupt besviken”.

”Ett historiskt misstag av KD att öppna för förhandlingar och överenskommelser med SD, ett främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen. Jag är djupt besviken över utvecklingen inom KD och det vägval de gör idag.”

Annie Lööf fortsätter och berättar att Kristdemokraterna, i samband med regeringsförhandlingarna, var beredda att ge ett löfte om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

”I de samtal som fördes mellan Allianspartierna efter valet var en av förutsättningarna för att ens diskutera en M/KD-regering att inget samarbete och inga förhandlingar skulle ske med SD. Detta var Ebba Busch Thor beredd att utlova skriftligt. Men denna utfästelse höll alltså bara ett par månader.”

KD-ledaren kommenterade Liberalernas och Centerpartiets uttalanden i en intervju med Aftonbladet.

– Tidigare har vi kunnat få stort genomslag för vår politik inom Alliansen, i 15 år. Nu har det ändrats helt, hela vår grund för hur vi jobbar har omkullkastats när C och L valde att stötta Stefan Löfven, säger Ebba Busch Thor, till tidningen och fortsätter.

– Det som står i vägen för en borgerlig regering är att några partier valt att fokusera mer på att vara emot SD än att vara för den politik man tror Sverige behöver. Den sortens förhållningssätt får ett väldigt tydligt slut i och med det här beskedet. Vi kommer inte förhålla oss till vad andra sätter för etiketter på oss eller andra partier. Det är våra värderingar och möjligheten att få igenom den politik vi tror på som kommer att vara avgörande för vårt agerande. Inte något ytligt positionerande.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro