ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ebba Busch Thor: "Årstiderna ska inte bestämma vilken vård vi får"

Gustaf Larsson · 6 Jul 2018
Uppdaterad 6 Jul 2018
När KD-ledaren höll sitt Almedalstal låg välfärden och sjukvården i fokus.

När KD-ledaren höll sitt Almedalstal låg välfärden och sjukvården i fokus. Foto: TT


När KD-ledaren Ebba Busch Thor höll sitt Almedalstal låg välfärden och sjukvården i fokus. Samtidigt valde hon att belysa vikten av fler äldreboenden i Sverige. Man ska inte behöva vara rädd för att bli gammal”, sa hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Under fredagen var det Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thors tur att hålla tal i Almedalen. Hon inledde, som andra talare tidigare i veckan också har gjort, genom att nämna nazistiska NMR:s närvaro i Almedalen.

– Det är omöjligt att ta till orda utan att beröra det som just nu händer i Visby. Nu måste vi alla stå enade i kampen mot den nazistiska sekt som under den här veckan gång på gång stört mötesfriheten, sa hon från scenen.

Fokus på välfärden

Busch Thor kom till Almedalen med löftet att få ordning på den svenska välfärden, vilket hon hävdar att den nuvarande regeringen har tappat kontrollen över. 

– Trots högkonjukturer har Sverige under de senaste fyra åren utsatts för ett svek. Ett välfärdssvek. Sjukvården, äldreomsorgen, polisen, assistansen för funktionsnedsatta har alla något gemensamt – de är alla inne i negativa spiraler, sa KD-ledaren.

Vill sänka sjukvårdsköer

Sjukvården är valets viktigaste fråga, sa partiledaren från scenen. Hon nämnde bland annat växande vårdköer och lovade höjd lön till sjukvårdspersonal som frivilligt tar mindre semester under sommaren.

– Det handlar om hur vi behandlar samhällets mest utsatta. Årstidernas växlingar ska inte bestämma vilken vård vi får. Hjärtsjukdomar, stroke och cancer tar inte semester, fortsatte hon.

Vidare la hon stort fokus i sitt tal till att prata om de äldre.

– Man ska inte behöva vara rädd för att bli gammal. Vi kommer att se till att stat och kommun gemensamt tar ansvaret att bygga nya äldreboenden. Och vi vill införa böter för de som inte följer lagen. För i framtiden ska ingen kunna tjäna pengar på att neka äldre boendeplats.

KD ligger illa till i opinionsmätningarna inför höstens val. I den senaste Yougov-undersökningen hamnade de på 3.1 procent, alltså under riksdagsspärren.

– Överallt där jag rör mig frågar folk på samma sätt: ”Jag gillar er – kommer ni in i riksdagen?”. Svaret är ja. Vi kommer in i riksdagen om ni röstar på oss. Inget parti har några röster innan valdagen, sa KD-ledaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro