ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ebba Busch Thor: "Vi är emot böneutrop"

Linus Lindgren · 15 Mar 2018
Uppdaterad 15 Mar 2018
KD-ledaren Ebba Busch Thor.

KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: IBL


KD-ledaren uppmanar sina partiföreträdare i Sveriges kommuner att rösta nej till böneutrop från moskéer. Hon säger också att muslimer bör anpassa sig till Sverige. "Vi är emot böneutrop", säger hon till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Debatten om böneutrop är aktuell. Detta efter att Stiftelsen Växjö muslimer ansökte om tillstånd att sätta upp en högtalare för att sända ut böneutrop från sin moské.

Nu går Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, ut och uppmanar sina partiföreträdare att rösta nej till böneutrop i Sveriges kommuner.

– Vi är emot böneutrop därför att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människors hem och bostäder, säger hon till SR Ekot.

Hon säger att hon tycker att muslimer bör anpassa sig till svensk kultur.

– Det är väl rimligt att islam i en svensk kontext också anpassar sig till det landet som det utövas i, säger hon till SR.

I Växjö muslimers ansökan har de skrivit att böneutrop går att jämställa med kyrkklockor. De hävdar att även kyrkklockor  är ett religiöst uttryck, där kristendomens budskap proklameras. Det är något som Busch Thor inte håller med om.

– Men kyrkklockan i sig gör inte det. Kyrkklockan har en naturlig särställning i Sverige av tradition och är en del av vårt kulturarv. Den har som syfte att markera högtider medan böneutropet har som syfte att proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde, säger hon till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro