ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ebba Busch Thor: Min mormors dåliga möte med hemtjänsten väckte mitt politiska engagemang

Linnea Bergman · 2 Maj 2018
Uppdaterad 18 Maj 2018
"Om vi inte håller oss kvar har jag inte gjort mitt jobb. Då får man ta konsekvenserna som ledare."

"Om vi inte håller oss kvar har jag inte gjort mitt jobb. Då får man ta konsekvenserna som ledare." Foto: Julio C Saint Just. Nedan följer Metros stora intervju.


Kristdemokraterna riskerar att åka ur riksdagen. I en stor intervju berättar partiledaren Ebba Busch Thor om svårigheterna att locka väljare bland nya svenskar, sina försök att få partiet att synas mer och varningssignalerna hon känner vid stor stress.  

klar

Artikellänk är kopierad

Det var den 25 april 2015. Ebba Busch Thor höjde en bukett med gul-blå-vita blommor mot taket vid partiets extra riksting i Stockholm. Hon var nyvald.

Den dagen var kavajen klarorange. I dag är den röd.

Mycket har hänt på tre år. Och ändå inte.

Ebba Busch Thor tittar sig nyfiket omkring inne i kontoret på Metros redaktion där intervjun sker.

– Nej, men. Är det där kungen?

Hon går fram till ett inramat fotografi av en yngre version av kung Carl XVI Gustaf som läser ett exemplar av Metro.

Under de här tre åren har Ebba Busch Thor hunnit tala sig varm om ett ”välfärdslöfte”, utlovat en äldreboendemiljard och svängt om till en striktare migrationspolitik. Hon har hunnit bli mamma inte bara en, utan två gånger.

Men när det gäller opinionssiffrorna har inte mycket hänt.

Kristdemokraterna har backat varje val sedan 1998. Då fick partiet 11,8 procent av rösterna. Kontrasten är stor mot läget i dag, när stödröster och fyraprocentsdramatik är vardagsmat.

– Jag visste när jag blev vald att det skulle vara en otroligt tung uppgift och att det med största säkerhet inte skulle vända förrän under valrörelsen. Men jag har hela tiden haft en målsättning att vi ska klara av att vända trenden här under våren, säger Ebba Busch Thor.

Samtidigt tror hon att partiets namn och kristna rötter kan göra det svårare att locka väljare.

– Många gånger får man inte ens höra i skolan att kristdemokrati är en egen ideologi. Jag hade själv först en fördom om att man måste vara kristen, säger hon.

En del av dem som kommer nya till Sverige är muslimer, är det svårt att nå dem för ett parti som heter Kristdemokraterna?

– Ja, namnet Kristdemokraterna kan vara en tröskel. Absolut. Men vi har en hel del muslimer i vårt parti också som har upptäckt att man behöver inte vara kristen.

Ni har alltså inga planer på att byta namn?

– Nej.

Stefan Löfven i stor intervju: Situationen 2015 får inte komma tillbaka

Ebba Busch Thor själv är övertygad om att partiet kommer att klara sig kvar i riksdagen. Foto: Julio C Saint Just.
Ebba Busch Thor själv är övertygad om att partiet kommer att klara sig kvar i riksdagen. Foto: Julio C Saint Just.

När Ebba Busch Thor ska förklara hur hennes politiska engagemang väcktes går hon tillbaka till den egna familjen.

– Det som var absolut, absolut avgörande var att jag stod väldigt nära min mormor Gunhild. Hon hade ett otroligt dåligt första möte med hemtjänsten när hon var i behov utav hjälp. De visade henne inte respekt. Ingen värdighet. Det blev avgörande för att jag tänkte att jag ska engagera mig politisk och att jag ska göra någonting åt äldreomsorgen.

Ebba Busch Thor berättar även om sin egen mamma som var sjukskriven för stress under flera år.

– På ett sätt blev jag lite räddare efter det. Jag insåg att även om man är väletablerad i Sverige så kan man hamna helt utanför. Hon fick inte alls den hjälpen hon behövde. Det enda man erbjöd från Försäkringskassan var att hon skulle bli förtidspensionär. Då var hon 42.

Men mamman kom tillbaka och utbildade sig till jurist. Hon gjorde sista terminen på Uppsala universitet när dottern gjorde sin första.

Är du själv orolig för att stressa för mycket?

– Jag har lärt mig att inget jobb är värt att bränna ut sig på. På det viset har jag blivit väldigt noggrann med varningssignalerna. För de kommer. Med den sortens jobb som jag har dyker det upp varningssignaler ibland.

Vad har du känt för varningssignaler?

– När man inte återhämtar sig över natten eller över helgen utan fortfarande är trött och sliten. Att det påverkar ens humör eller att man inte fattar tillräckligt bra beslut. Då behöver man ha en bättre balans över hur mycket man jobbar och vilar. Det ska man inte behöva skämmas över.

När Ebba Busch Thor pratar om det som hon kallar för ”välfärdslöfte” och ”välfärdssvek” får hon ett annat driv i rösten. Det är det hon helst vill prata om.

– Det är vår enskilt viktigaste fråga, säger hon snabbt.

Hon lyfter fram det hon kallar för ”äldreboendekrisen”: där äldre inte fått plats på äldreboenden inom tre månader, samt att vårdköerna blivit längre.

– Man förutsätter att sjukvård, äldreomsorg och polis fungerar. Och det gör det inte. Då är det ett välfärdssvek. Men det går att vända. Därför har vi gett vårt löfte att prioritera det här framför annat.

Ebba Busch Thor talar även gärna om en värderingskris. Att man i Sverige och inom politiken inte varit bekväm med att tala om rätt och fel, moral och etik, vilka värderingar som måste gälla alla. Hon menar att värderingskrisen inte uppkom under flyktingkrisen 2015, men att invandringen gjorde den mer påtaglig.

Jonas Sjöstedt i stor intervju: ”Tyska metallarbetare jobbar bara 35 timmar. Vi ligger efter”

Vilken värdering har människor som kommer hit svårast att ta till sig enligt dig?

– Det som jag tycker att vi har störst problem med är respekten för olikheter och att behandla män och kvinnor lika. Att kvinnor har lika stor frihet som män i Sverige. Det är ett problem som inte är kopplat till etnicitet, men till kultur, säger hon.

– Om inte vi är tydliga med att vissa värderingar inte är valbara i Sverige så är det de mest utsatta, i de här fallen kvinnor, som drabbas hårdast.

Under mandatperioden har antalet så kallade ”pappamånader” utökats till tre stycken. Men Kristdemokraterna, som gärna fortsatt profilerar sig inom familjefrågor, motsätter sig en kvotering av föräldraförsäkringen.

– Det gör att dagar riskerar att brinna inne. Man tvingar fram en tidigare förskolestart än man hade velat ha. Det är fel, säger Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna måste synas. Det återkommer Ebba Busch Thor till flera gånger.

Själv syns hon inte bara på den politiska scenen. Så sent som i förra veckan syntes både hon och Annie Lööf på bästa sändningstid i TV4:s ”Let’s Dance”.

Under våren valde partiet ett något oväntat grepp under sin förvalsturné. Bert Karlsson, tidigare partiledare för Nya Demokrati, engagerades som en av utfrågarna.

– Om jag inte tyckte att det var möjligt för mig att stå på scen tillsammans med honom så hade jag heller inte gjort det, kommenterar Ebba Busch Thor.

I vilken utsträckning är det här ett uttryck för desperation över opinionssiffrorna?

– Jag har fått det påståendet oavsett vad jag har gjort i tre år. Jag är ganska immun mot det. Det är det raka, ärliga svaret. Men jag har ett ansvar som ledare, om vi syns för lite i media, att komma runt det. Det har jag gjort.

Kristdemokraterna balanserar fortsatt runt fyraprocentssträcket. Om partiet inte lyckas hålla sig kvar i riksdagen kan det innebära att Ebba Busch Thor får lämna sitt uppdrag. Något som hon är väl medveten om.

– Om vi inte håller oss kvar så har jag inte gjort mitt jobb. Då får man ta konsekvenserna av det som ledare.

Ulf Kristersson i stor intervju: ”För fem år sedan visste jag knappt om begreppet skjutningar”

Ebba Busch Thor lyfter ofta fram den tyska förbundskanslern Angela Merkel som inspiration till att hon själv upptäckte Kristdemokraterna. Foto: Julio C Saint Just.
Ebba Busch Thor lyfter ofta fram den tyska förbundskanslern Angela Merkel som inspiration till att hon själv upptäckte Kristdemokraterna. Foto: Julio C Saint Just.
pil
Tre korta till Ebba Busch Thor:

Om du skulle beskriva Kristdemokraterna med tre ord, vilka skulle det vara?

– Medmänsklighet, mod och glädje.

Vilka är era huvudmotståndare i valet?

– Det finns många. Men skulle jag säga en skulle det vara Socialdemokraterna, eftersom de är ansvariga för de allvarliga bristerna i sjukvården och äldreomsorgen.

Vilken fråga som ni driver tror du att minst antal väljare har koll på?

– Det är fortfarande för få väljare som vet att vi är beredda att avskaffa landstingens sjukvårdsansvar och lägga det på staten i stället för att få till en bra sjukvård.

pil
Fakta: Ebba Busch Thor

Ålder: 31 år.Bor: I villa utanför Uppsala.Familj: Gift med Niklas Busch Thor och barnen Birger, 3 år, och Elise, 1 år.Bakgrund: Gick i Livets Ords grundskola och IB-programmet på Katedralskolan i Uppsala. Läste freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet. Kommunalråd i Uppsala 2010-2014. Vice ordförande i KDU 2008-2011.Senast lästa bok: Sofies värld av Jostein Gaarder.Lyssnar helst på: Soul.Favoritmat: Plockmat/tapas och tacos.Det vet de flesta inte om mig: Att jag har jobbat fem säsonger som utomhusmålare.En person som inte är politiker som jag har som förebild: Jag har inspirerats av så många, min farmor, min mormor som avgjorde att jag engagerade mig politiskt, min mor, Oprah Winfrey etc.Största passionen förutom politiken: Musik och trädgårdsodling.

pil
Fakta: Metros partiledarintervjuer

Inför valet har Metros träffat partiledarna för alla Sveriges riksdagspartier för en exklusiv intervju på Metros redaktion om alltifrån sakfrågor till ideologisk hemvist. Du kommer kunna hitta alla intervjuerna i Metros papperstidning och på metro.se/val2018.

Här kan du läsa alla Metros partiledarintervjuer inför valet 2018. 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro