ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ebba Witt-Brattström: Nu är Akademien rökt för all framtid

Gustaf Larsson · 13 Apr 2018
Uppdaterad 13 Apr 2018
Ebba Witt-Brattström menar att Akademien inte går att rädda.

Ebba Witt-Brattström menar att Akademien inte går att rädda. Foto: IBL


I går lämnade Sara Danius sin position som ständig sekreterare för Svenska Akademien. Samtidigt lämnade hon även sin stol i institutionen. Jag tycker att det är en katastrof”, kommenterar Ebba Witt Brattström situationen i SVT:s ”Opinion live”.

klar

Artikellänk är kopierad

Turerna kring Svenska Akademiens öde fortsätter. Deras traditionsenliga torsdagssammankomst kom i går att handla om Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius vara eller icke vara i den krisande institutionen.

Litteraturvetaren och professorn Ebba Witt-Brattström, som tidigare var gift med Akademieledamoten Horace Engdahl, kommenterade det senaste händelseförloppet i torsdagens ”Opinion live”.

– Jag tycker att det är en katastrof. Jag tänker på det Göran Malmqvist sa när han kom ut från Akademien: ”Nu är Akademien räddad”. Jag skulle säga att nu är Akademien rökt för all framtid, säger Ebba Witt-Brattström i programmet.

Horace Engdahl, som också medverkade i ”Opinion live”, menar att Akademien genom Danius sorti nu kan börja om från början.

– Det var en mycket grundlig diskussion om det som majoriteten i Akademien har upplevt som ett svårartat ledarskapsproblem. Vi kunde konstatera att det har uppstått en spricka i Akademien som var så bred och så omöjlig att fortsätta med att det måste till någonting alldeles radikalt, för att skapa en ny början, säger Horace Engdahl i programmet.

Svenska Akademiens direktör, som sedan i går även är tillförordnad ständig sekreterare, menar att ett samtal med kungen, Akademiens beskyddare, ledde fram till ett beslut om Danius avgång.

– Jag vill inte säga att det var kungens råd. Det var samtalet med kungen som pågick i en timme som ledde fram till det här inom mig. Det är egentligen det som kom efter samtalet, men vi delade ungefär samma analys, säger han till ”P1 morgon”.

Ledamoten Katarina Frostenson, som är gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault, meddelade efter gårdagens sammankomst att hon på obestämd tid inte kommer att delta i Akademiens arbete.

pil
De har lämnat Akademien

Katarina Frostenson, lämnade arbetet men inte sin stol på torsdagskvällen

Sara Danius, lämnade på torsdagskvällen

Klas Östergren, lämnade förra veckan

Kjell Espmark, lämnade förra veckan

Peter Englund, lämnade förra veckan

Lotta Lotass, har inte deltagit sedan 2015

Kerstin Ekman, har inte deltagit sedan 1989

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro