ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ebola sprider sig i Västafrika

TT · 4 Apr 2014
Uppdaterad 4 Apr 2014
Ebola sprider sig i Västafrika

Ebola sprider sig i Västafrika Foto: TT


Liberia har fått ett första misstänkt fall av ebola med ursprung inom landets gränser som inte har koppling till epidemin som härjar i grannlandet Guinea.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det här är ett isolerat fall, säger chefsläkaren Bernice Dahn.

Om fallet i staden Tapeta i östra delen av landet bekräftas innebär det en oroväckande utveckling i kampen mot ebola eftersom tidigare fall har handlat om människor som återvänt från Guinea där 84 människor dött.

– Vi har haft ett fall i Tapeta där en jägare insjuknat utan att ha haft kontakt med någon som kommit från Guinea, sade Bernice Dahn.

Han fördes akut till sjukhus och dog 30 minuter senare. Han hade inte kontakt med någon som var bärare av viruset och hade aldrig varit i Guinea.

Fruktfladdermöss, flygande hundar, som antas vara bärare av ebolaviruset, är en delikatess i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Experter misstänker att kött som fångats av jägare kan vara källa till utbrottet.

– Jägaren hade 500 fällor i skogen. Han kände sig sjuk i skogen och kördes akut till sjukhus, sade Dahn och tillade att det nu finns 14 misstänkta ebolafall i Liberia.

Ebolaepidemin i Västafrika tycks även ha nått Mali där tre misstänkta fall upptäckts. Prover har tagits och skickats utomlands för analys.

Ebolafall har även upptäckts i Sierra Leone. Sjukdomen går inte att bota eller vaccinera sig mot.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro