ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Eddie, 44, har besökt alla världens länder: “Siktar på ett varv till

Gustaf Larsson · 20 Jan 2019
Uppdaterad 21 Jan 2019
Eddie Gustin, här i Jemen, har besökt 217 länder.

Eddie Gustin, här i Jemen, har besökt 217 länder. Foto: Privat


Ekvatorialguinea, Somaliland och Kiribati. Globetrottern Eddie Gustin har besökt alla världens länder – och några därtill. De flesta av dem har han dessutom tagit sig till via landvägen. “Under en tioårsperiod var jag på resande fot tio månader om året, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Eddie Gustin var tolv år och satt vid sina föräldrars matbord. De hade besök av en familjevän som berättade om sin långa tågluff genom Europa. Eddie, som då mest hade bilsemestrat med sin familj, fascinerades över vännens berättelser, och bestämde sig för att en dag själv tågluffa.

– Där föddes någonting inom mig att jag ville ge mig ut i världen. Jag var ju bara tolv så det tog ett tag innan jag tog mig ut på tågluffen.

En tågluff blev det i alla fall, men han slutade inte där. Tio länder blev 50. 50 blev 150. Och världens, enligt FN, 193 länder kändes plötsligt inte allt för avlägset.

– Det var inget mål jag hade från början, det var nog bara att jag tyckte om att resa och upptäcka nya kulturer. Efter hand träffade jag människor som räknade länder, och då blev det att jag själv gjorde det.

Reste tio månader om året – i tio år

Hur många länder som finns i världen beror på hur man räknar. Enligt FN räknas som sagt antalet till 193. Enligt Club 100 däremot, en förening med svenskar som besökt över 100 länder och där Eddie Gustin varit ordförande, räknas Taiwan och Vatikanstaten och antalet till 195.

Enligt andra beräkningar finns det över 250 stycken och Eddie Gustin har varit i 217 av dem, i åtminstone 24 timmar.

– Under en tioårsperiod var jag i princip på resande fot tio månader om året. Jag var inte i samma land så länge, men på resande fot. Under år 2000 sov jag inte i längre än fyra nätter på samma ställe.

Alla, undantaget några ö-nationer, har han tagit sig till via landvägen – till fots, bil, buss eller med båt. Både Eddie Gustin själv och Club 100 tror att han är ensam i världen med den bedriften.

– Jag tänker mer och mer på miljöaspekterna i det. Från början var det en intressant utmaning, jag tyckte det var roligare att ta mig landvägen. Men efter hand blev det mer ett miljötänk i att inte flyga.

I tio år var Eddie Gustin på resande fot i princip hela tiden. Här besöker han en kamelmarknad i Sudan. Foto: Privat
I tio år var Eddie Gustin på resande fot i princip hela tiden. Här besöker han en kamelmarknad i Sudan. Foto: Privat

Vilket av alla länder har varit svårast att ta sig in i?

– Jag skulle säga att Ekvatorialguinea var svårast att få visum till, för min del. Det har nog blivit lite lättare nu, men generellt utfärdar de inte annat än arbetsvisum till européer. Efter fyra försök, bland annat genom att stå på gränsen, lyckades jag snacka mig in hos en hotellägare i Sao Tomé som kände deras ambassadör på plats och fick visum.

Vad har allt det här resandet gjort med dig som människa?

– Framför allt jag har större insikt i olika kulturer. Man har inga fördomar mot olika kulturer, så det är bara väldigt intressant att prata med människor. Alla nysvenskar som kommer hit har jag någonting gemensamt med. Jag kan säga till alla jag träffar att jag varit i deras hemland.

Ja, verkligen alla.

– Men jag har fått ett helt annat perspektiv, vilket märks när jag kollar på nyheterna om oroshärdar och katastrofer. Många gånger är det ganska små områden som är så illa som nyheterna visar, i övriga delar i landet fungerar det många gånger ganska bra.

Varit nära döden tre gånger

Vid tre tillfällen har Eddie Gustin varit nära att ”stryka med”, som han uttrycker det. I Uganda blev han stucken av ett mördarbi, fick en allergisk reaktion och blev medvetslös. I Nepal blev ett sår infekterat och han var nära blodförgiftning, hamnade på sjukhus och fick opereras två gånger.

Vid ett tredje tillfälle, då i Somaliland, gick han vilse i öknen.

– Bilen vi skulle åka med körde fast, så vi tog följe med en kamelherde i stället. När han pep iväg stod jag och min kompis helt ensamma.

Vattnet tog slut och det började mörkna där de befann sig i öknen. Runt om dem hördes hyenor och Eddie Gustin uppfattade läget som kritiskt.

– Jag förstod allvaret, men samtidigt hade jag vandrat med 20 kilo packning i tolv timmar, så jag orkade inte tänka så mycket. Som tur var kom en lastbil som vi kunde få lift med, annars hade vi nog strukit med.

Bilen Eddie och hans sällskap färdades i körde fast, vilket ledde till en kritisk situation. Foto: Privat
Bilen Eddie och hans sällskap färdades i körde fast, vilket ledde till en kritisk situation. Foto: Privat

I dag har han, på grund av att hans två barn börjat i skolan, tagit en paus från flängandet. Dock en högst tillfällig sådan. Under tiden skriver han på en bok om sina resor, men det tar längre tid än väntat att få den klar.

– Jag brukar skämtsamt säga att jag siktar på ett varv till. Jag har varit i nästan hundra länder minst två gånger, så jag har hälften kvar ungefär. Det är inget utstakat mål, men det är inte omöjligt att jag gör det. Det är alltid kul att komma tillbaka till länder igen och se förändringen.

Det sista landet på listan blev Cypern. Varför då?

– Framför allt ville jag göra det med mina barn, vi skulle fira det ihop. Men också för att många runt om mig tyckte det var kul att de hade varit i ett land som inte jag – då med 180 resor i bagaget – inte varit i. Det blev lite av en grej.

pil
Eddie Gustins bästa resmål

Brasilien– Det är ett land som fortfarande står mig nära, Mycket för folket, kulturen och klimatet. Jag har lite svårt för kylan här hemma.

Namibia– Det är ett av de vackraste länderna jag varit i, trots att det mest är öken. Det är ett fungerande land som har någonting mystiskt över sig, väldigt tilltalande för mig.

Jemen– Jag blev väldigt fascinerad av Jemen, det är enligt mig ett av få länder som har sin arabiska kultur kvar. I till exempel Saudiarabien ser man, mycket på grund av oljan, fler hjälparbetare än saudier, men Jemen är fortfarande väldigt genuint.

Fotnot: Sedan 2007 avråder UD från alla resor till Jemen, och uppmanar svenskar som befinner sig där att lämna landet.

pil
Fakta:

Ålder: 44 årBor: SolnaTitel: Reseproducent på Rosa bussarnaAntal besökta länder: 217 stycken

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro