ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Edward Norton: Städer är energieffektiva

Ned Ehrbar · 30 Mar 2012
Uppdaterad 3 Apr 2012

Edward Norton Hollywoodstjärnan har länge kämpat för ett miljövänligare samhälle – särskilt för att man ska kunna leva miljövänligt i städer.

klar

Artikellänk är kopierad

När man pratar med Edward Norton är hans passion för planeten väldigt tydlig. Och han vet vad han pratar om – som ambassadör för FN:s program för biologisk mångfald. 

Dessutom har Hollywoodskådespelaren varit med och grundat Crowdrise, en välgörenhetsgrupp som stöttar en mängd aktiviteter med hjälp av sociala medier.

Du har arbetat mycket för att förbättra standarden för billiga bostäder i USA. Är det ett område där du kan införa gröna initiativ och slå två flugor i en smäll? 

– Absolut. Man kan använda standard för energibesparingar och hållbarhet även för billigare bostäder. Och det är inte bara bättre för miljön, för städerna, för de boendes hälsa utan det är faktiskt även väldigt kostnadseffektivt. I slutändan kommer den ytterligare kostnaden som krävs för att göra en miljövänligare och hållbar lösning i en billig bostad att betalas tillbaka de följande åren tack vare de energibesparingar man gör. 

Ändå är det många som tror att bygga miljövänligt är mycket dyrare. 

– Ibland associeras gröna världen med något slags elittänkande eller något som bara är tillgängligt för folk med en viss inkomst, och det är helt enkelt inte sant. 

Nämn några områden där folk antar att det är dyrare att göra miljövänliga val? 

– En del teknik kostar mer att investera i, men när du räknar med driftskostnaderna så betalar det inte bara tillbaka sig på sikt – det finns även besparingar och effektiviseringar att göra genom att göra mer hållbara val. Smarta företag och smarta regeringar har börjat inse detta själva och har börjat investera miljövänligt. 

Vårt miljötema handlar om miljövänliga städer. Kan städer vara miljövänliga?

– Ironiskt nog tror folk att befolkningstätheten i städer gör att de måste vara storkonsumenter av energi, men sanningen är att städer per capita är mycket mer energieffektiva ställen att bo på än i en förort. New York är per capita troligen en mycket miljövänligare plats än en genomsnittlig förort. Garanterat mer energieffektiv än en stad som Phoenix där man har en enorm energikostnad på grund av hur utspridd staden är och avsaknaden av kollektivtrafik och andra saker. 

Vi intervjuade nyligen grundaren av The Pirate Bay som anser att unga människor har ledsnat på miljöfrågor och är mer intresserade av problemen för yttrandefrihet. 

– Jag håller faktiskt inte med om det. Jag tycker att man börjar se en bredare och bredare medvetenhet och kunskap om ekologisk hållbarhet, förlust av biologisk mångfald och klimatförändringar. Jag tror att det är en av få sker som engagerar alla samhällen. Frågor om yttrandefrihet kan man säga är viktigare på vissa ställen än andra. En hållbar miljö är lika viktig överallt. Så jag ser inte att dessa frågor har blivit mindre viktiga alls. 

Ett sätt att återvinna energi är genom att ta hand om restprodukter från avlopp. Sopor och avfall omvandlas till energi och gas. 

– Jag anser att vi måste röra oss snabbare i den riktningen. Jag tror tillgången på vatten kommer att vara en av de viktigaste frågorna under det här århundradet. KLICKA HÄR FÖR ATT HITTA EKOVÄNLIG VÄLGÖRENHET PÅ NORTONS CROWDRISE-SIDA

Så gör andra kändisar för att förbättra miljön

Spolar inte efter toabesök

Cameron Diaz har länge vurmat för miljöfrågor. Hon har en hybridbil och hon propagerar för att man ska resa grönt. 2009 deltog hon i en kortfilm på You tube där hon uppmanade amerikaner att tänka mer på miljön. Hon har också sagt att hon inte spolar efter att hon har kissat. 

Säljer miljövaror på nätet

 Daryl Hannah bor i ett hus med solenergi och kör en biogasbil. Hon blev arresterad förra sommaren då hon protesterade utanför Vita huset då Obama planerade att dra en oljeledning mellan Kanada och USA:s kust. Hon har en onlinebutik med enbart miljövänliga saker. 

Producerade ekofilm

  Leonardo diCaprio kör en hybridbil och har installerat solceller på taket till sitt hus. Han var med och skrev och producerade eko-dokumentären ”The 11th hour”. Han har dessutom en fond, Leonardo DiCaprio foundation, som stöttar personer som väljer miljövänliga initiativ. 

Försöker påverka Obama

  Brad Pitt var en av de som hjälpte till att finansiera uppbyggnaden av New Orleans efter orkanen Katrina. Han bidrog till att bygga 150 hus med grön teknologi och med gröna material. Han har även haft möten med USA:s president Obama om projekt att bygga miljövänligt. 

Odlar sina egna grönsaker

Alicia Silverstone bor i ett ekovänligt hus i Los Angeles där hon odlar egna grönsaker i sin trädgård. Hon har skapat en egen linje av naturlig kosmetika och hon har skrivit kokboken ”Den snälla dieten”. Hon driver också bloggen ”The kind life” där hon bloggar om sin miljövänliga livsstil.

Har ersatt sina gräsmattor

Jessica Alba har under många år haft ett stort engagemang för miljön. 2009 hotades hon bli anmäld för vandalisering när hon klistrade upp affischer för att belysa de kraftigt minskande vithajsbestånden i världen. Komposterar, rengör med vinäger och har konstgräs hemma. metro

klar

Artikellänk är kopierad

Ned Ehrbar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro