ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Efter "brandsommaren" 2018 – fler svenskar grillar säkert i år

Jesper Lindqvist · 5 Jun 2019
Uppdaterad 5 Jun 2019
En ny undersökning från Yougov visar att 8 av 10 svenskar kommer att ta extra hänsyn till säkerhet när de ska grilla i år.

En ny undersökning från Yougov visar att 8 av 10 svenskar kommer att ta extra hänsyn till säkerhet när de ska grilla i år. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT


De många bränderna i fjol har gjort svenskarna medvetna om riskerna med att elda. Nu visar siffror från Yougov att 8 av 10 kommer att vara extra försiktiga när de grillar i sommar. "Så länge det är varmt ute kommer folk komma ihåg vad som kan hända", säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare rapporterat om fjolårets skogsbränder och vilka förödande konsekvenser de fick i de hårdast drabbade områdena. Nu visar det sig att många har tagit lärdom av fjolårets många brandolyckor.

En ny undersökning från Yougov visar att 8 av 10 svenskar kommer att ta extra hänsyn till säkerhet när de ska grilla i år. Endast fyra procent menar att de inte kommer att vara extra försiktiga när grillarna ställs fram i sommar.

Enligt Björn Björkman, brandexpert på Brandskyddsföreningen, finns det ett par saker som alla borde tänka på inför sommaren.

– Först och främst bör man ladda ner MSB:s app ”Brandrisk ute”. Där finns det checklistor och tips kring vad man bör tänka på när man grillar, samt en prognos gällande bränder i ens närområde. Men sedan får man inte heller glömma det personliga ansvaret, att vara extra noggrann med att den eld man har startat även släcks. Man bör alltid ha med sig någon liter vatten för att kyla ner grillen efter användning, säger han.

”Får kolet syre så kan det fatta eld igen”

Flera butikskedjor valde under fjolåret att plocka bort engångsgrillar ur sitt sortiment, som en följd av de många bränder som dessa orsakade. En åtgärd som hyllas av Brandskyddsföreningen.

– Jämför man med mindre, bärbara, grillar så har dessa en höjd på drygt två decimeter. Engångsgrillar står bara ett par centimeter ovanför marken, och det är om ställningen överhuvudtaget används. Sedan är det endast aluminium som skyddar dem undertill, till skillnad från bärbara grillar som har en tjockare plåt, säger Björn Björkman och fortsätter.

– Sedan är det många som inte vet att grillkol kan vara varmt i upp till ett dygn efter att elden har släckts. Får kolet syre så kan det fatta eld igen, det är många soprum som har börjat brinna på grund av detta.

”Man har lärt sig sin läxa”

Att flera personer nu kommer att vidta extra säkerhetsåtgärder när de grillar ser Björn Björkman som något positivt. Men samtidigt varnar han för att det inte krävs mycket för att folk ska glömma bort den stora brandrisken.

– Jag tror att mediernas rapportering, framför allt under förra sommaren, har gjort att folk har blivit med medvetna. Men jag tror att det är en färskvara, om den här sommaren skulle bli regnig är det få som nästa år tänker på den varma sommaren 2018 och vilka konsekvenser det fick. Medvetenheten finns kvar så länge det är varmt ute, säger han.

Samma medvetenhet finns numera även hos myndigheterna, både nationellt och lokalt. Inför sommaren har bland annat tillgängligheten till helikoptrar förbättrats utifall en brand skulle uppstå, och flera experter menar att beredskapen har förbättrats rejält efter fjolårets bränder.

– De mindre kommunerna hade inte resurser nog att bekämpa bränderna, och problemet var ju att det var så många bränder som uppstod samtidigt på flera platser. Det fanns ingen personal att skicka från övriga delarna av landet. Nu har man organiserat sin personal i större grupper som i sin tur har större resurser. Det verkar som att man har lärt sig sin läxa, säger Björn Björkman.

pil
Förra sommaren rådde eldningsförbud på grund av brandrisk i stora delar av landet. Kommer du mot bakgrund av detta ta extra hänsyn till säkerhet när du grillar i år?

Ja – 82%

Nej – 4%

Ej relevant/grillar aldrig – 11%

Vet ej – 2%

Källa:   Källa: Metro/Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro