ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter 84-år – Snart jämnas Sävenäskolonin med marken

Madeleine Korneliusson · 4 Nov 2013
Uppdaterad 4 Nov 2013

Sista helgen för kolonisterna på Sävenäskolonin. På måndag låser Kronofogden koloniområdet. Redan på tisdag kan stugorna börja rivas inför Trafikverkets bygge av en ny tågdepå.

klar

Artikellänk är kopierad

Anisa Falck äger en av de 106 kolonistugorna.
Anisa Falck äger en av de 106 kolonistugorna.Foto: Christina Blom

Sedan 1920-talet har föreningsmedlemmarna odlat sina grönsaker, pysslat i rabatterna och solat i sina trädgårdar på koloniområdet mellan tågspåren i Sävenäs.

Men i veckan kom det slutgiltiga beskedet från Kronofogden – klockan 09.00 på måndag tar de över området och låser grindarna. I går meddelade även HD att man inte kommer ta upp kolonisternas överklagan om att skona området.

– När vi tar över kommer vi att gå igenom stugorna och finns det något värdefullt kvar kommer det att magasineras i tre månader så att ägarna får chansen att hämta det. Sedan lämnar vi över området till Trafikverket, säger Martina Glänfält, teamchef på Kronofogden.

När Trafikverket får tillgång till området kommer kolonistugorna att rivas och marken förberedas för den kommande byggnationen av en ny tåguppställningsdepå.

– Det är ett strategiskt läge nära Göteborgs central som är helt utmärkt för oss. Vi har tittat på flera platser runt omkring, men det är den här som är mest lämpad, säger Roger Karlsson, projektledare på Trafikverket.

– Det är såklart jättetragiskt för de människorna som lagt ned både tid, pengar och engagemang på den här platsen och som känslomässigt far illa i den här processen. Men i och med det strategiska läget vill vi bygga på marken som är vår. Det man inte får glömma är arrendeavtalet mellan Trafikverket och föreningen där det står vad som kommer ske när vi vill ha tillbaka marken, säger Roger Karlsson.

En av de 106 kolonistugorna tillhör Anisa Falck, 36. Pilträd växer runt den lilla verandan och bildar en port in till stugan. På väggen sitter en rostig stringhylla.

– Jag har precis rensat pilträden och tänkte väva korgar av pinnarna. Om jag hade haft en balkong kunde jag tagit dem med mig, men nu får de nog ligga kvar här till bulldozrarna, säger hon.

Hon har tillbringat hela sommaren i stugan tillsammans med sin katt och säger att situationen känns fruktansvärt ledsam.

– Många har koloniområdet som sitt andra hem. Det är här man trivs och har sina vänner. Det är en socialt viktig plats, men också kulturhistoriskt viktig.

En kvinna som säger att hon vill vara anonym är på området stort sett all sin lediga tid. Hon skött om sin kolonistuga i Sävenäs i 15 år.

Vad betyder den här platsen för föreningsmedlemmarna?– För många betyder den sedan en tid tillbaka bara sorg. Ett tragiskt minne, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro