ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter aborten: "Det känns som det är okej att göra en abort – men inte flera"

Siri Amram · 2 Mar 2017
Uppdaterad 2 Mar 2017

Skam, smärta och påtvingade skuldkänslor. Eller också helt odramatiskt. I Sverige utförs årligen mellan 35 000 och 38 000 aborter. I videon Efter Aborten” berättar fyra kvinnor om sina upplevelser av att ha gjort en eller flera aborter.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag anordnar Sverige konferensen ”She decides” tillsammans med Nederländerna, Belgien och Danmark. Målet med konferensen är att stärka aborträtten för kvinnor och flickor i fattiga länder.

Metro har träffat fyra svenska kvinnor med olika upplevelser av sina aborter. För Therese Hedman var det ett problem som behövde lösas, för Amanda Toldshöj var det något som förväntades av henne eftersom hon bara var 16 år när hon blev gravid. Samtidigt som både Julia Hansen och Isabelle Wahlf brottas med skuldkänslor som kommit i och med att de gjort fler än en abort.

Julia Hansen blev gravid en månad efter hon avslutat sin första abort.

– Vi hade ett oskyddat och ofullbordat samlag och jag blev så himla arg och skämdes så otroligt mycket.

För Julia Hansen var det stor skillnad mellan den första och andra aborten.

– Första gången skämdes jag inte alls och jag kunde prata om det. Det känns som det är okej att göra det en gång. Men inte flera gånger för då har man inte lärt sig av sina misstag.

I videon berättar Isabelle Wahlf att hon gjort tre aborter och att hon därför alltid känner ett behov av att förklara varför.

– Egentligen kanske inte jag ska behöva berätta varför, resonerar hon.

LÄS MER
6 saker alla borde veta om aborter

År 2015 genomfördes 38 000 aborter i Sverige. Vilket motsvarar att var femtionde kvinna i åldern 15–44 år gjorde en abort det året. Sedan 1975 har Sverige en abortlag som ger kvinnan rätt till fri abort till vecka 18. Men abort är fortfarande olagligt i flera länder.

– Vi ska mobilisera politiskt och finansiellt stöd och visa att det finns en motkraft till den oroande utveckling vi ser såväl i USA som andra delar av världen, säger Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

I videon ”Efter aborten” berättar kvinnorna om frågorna de fått höra i samband med sina aborter:

– Tänk om du ångrar dig en dag? Tänk om du blir 40 år och barnlös? Är du säker på att du inte vill bli mamma?

Hör kvinnornas berättelser  i videon ovan.

klar

Artikellänk är kopierad

Siri Amram
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro