ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter ACAB-tweet – SR-profilens Wikipedia-sida redigerades från RPS

Jack Werner · 5 Sep 2014
Uppdaterad 5 Sep 2014

P3-programledaren Kakan Hermansson rörde i helgen upp heta känslor genom att twittra argt om polisen. Nu har någon på Rikspolisstyrelsen gått in på hennes Wikipediasida – och lagt till att hon "stöttar vänsterextremism och hatar polisen".

klar

Artikellänk är kopierad

Twitterkontot @WikiCreeperEdit pekade på fredagsförmiddagen ut att en anonym person på Rikspolisstyrelsen gått in och ändrat i Wikipedia-artikeln om Kakan Hermansson.

Hermansson har uppmärksammats efter att i helgen ha twittrat akronymen ACAB, som utläses ”All Cops are Bastards”. På SR, där hon arbetar som programledare i programmet Morgonpasset i P3, har man tagit avstånd från uttalandena.

”Kakan Hermansson är djupt ångerfull över vissa av sina formuleringar på twitter i helgen. Vid ett möte i dag förklarade Kakan Hermansson att hon är medveten om att hon brutit mot Sveriges Radios regler om att värna trovärdighet och oberoende”, sade Lotta Mossberg, som är ansvarig utgivare för Morgonpasset, i ett uttalande.

Men någon på Rikspolisstyrelsen har alltså inte köpt denna ursäkt, utan gick in på Hermanssons Wikipedia-artikel och skrev in att hon är ”känd för att stötta vänsterextremism och att hon hatar poliser”. Personen fortsätter: ”Hon har även uppmanat till våld där hon skrivit att hon skulle skjuta folk om hon själv var polis. Detta har hon skrivit trots att hon är anställd inom public service.”

Ändringen markerades kort därefter som klotter, och återställdes.

Stephan Ray är pressekreterare på Rikspolisstyrelsen, och han understryker att uttalandet inte står för myndigheten.

– Vi har drygt 3000 anställda, så det kan ju vara vem som helst. Vi som myndighet går absolut inte in och redigerar artiklar på Wikipedia. Så jobbar inte vi. Det är ett privat initiativ hos en anställd, någon som har tillgång till en dator. Det är någon som ville utnyttja sina demokratiska rättigheter att bidra med lite fakta, säger han.

Är det här något ni kommer reagera på?

– Om man har lagt en avsevärd del av sin arbetstid så är det väl en fråga för personalavdelningen, men det här känns ju som att någon skrivit något ganska snabbt. Rikspolisstyrelsen kan inte ha synpunkter på vad enskilda medarbetare gör på internet, om de inte bryter mot några lagar eller regler. Dessa påståenden känns ju inte kontroversiella mot bakgrund av vad hon sagt, men det är ju en tolkningsfråga, säger Ray.

Metro har sökt Kakan Hermansson för en kommentar.

LÄS MER: Fejkade mordhot – anklagade SR-profil

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro