ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter Åkessons rekvisitaflopp – så här bra har prylar i politiska debatter funkat genom historien

Anton Säll · 10 Okt 2016
Uppdaterad 10 Okt 2016

Jimmie Åkesson skulle visa upp någon slags pergamentrulle i den senaste partiledardebatten, men misslyckades och kastade den på marken. Metro har tagit en titt på politikernas debattrekvisita genom åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT OBS Bilden är ett montage

Under söndagens partiledardebatt skakades Sverige av en rekvisitaflopp. När Jimmie Åkesson fick feeling och skulle rulla ut en lång lista på vad han sade var dokumenterad rasism från socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister råkade han tappa listan på golvet.

Listan låg sedan kvar på golvet i 45 minuter.

Det här är inte första gången som rekvisita har dragits in i tv-sända debatter. Metro har nu tagit ansvar för Sverige och gått igenom både rekvisitan och opinionsförändringarna efter debatterna. 

Miljöpartiets ökända kolbit

I partiledardebatterna under 2014 släpade Miljöpartiet oftast med sig en kolbit till studion. Anledningen till att han gjorde så var för att belysa hur fruktansvärt för miljön det är med brunkolsbrytning. Två år senare lät MP inte kolet ligga, utan lät Vattenfall sälja det till Tyskland i stället. 

Resultat:

Vi låter utbildningsminister Gustav Fridolin sätta betyg på sig själv. 

”Jag ångrar att jag viftade med en kolbit”, sa Gustav Fridolin till SVT i våras.

Käbbelknuffen - Annie Lööf med pappersluntan

11 september 2014 är en ikonsik dag i den svenska politiken. Annie Lööf skulle lämna över en rapport från Energimyndigheten till Stefan Löfven, som hon menade att han inte hade läst. Stefan Löfven blev mäkta irriterad och kallade tilltaget för ”käbbel”. Politisk historia skapades där och då.

Resultat:

Centerpartiet torskade regeringsmakten som man tidigare haft tillsammans med alliansen. Huruvida det beror på käbbelincidenten eller inte vet vi inte, även om det mest troligt inte finns särskilt stor korrelation mellan händelserna. 

Jan Björklund med sina små kåpor.
Jan Björklund med sina små kåpor.Foto: SVT

Jan Björklunds små hörselkåpor

Det är september och året är 2014. Jan Björklund glider in i partiledardebatten för att debattera skolan med Miljöpartiets Gustav Fridolin. För att illustrera hur dålig arbetsmiljö det är på skolorna tar Jan Björklund med sig ett par hörselkåpor i mindre storlek. Gustav Fridolin kontrar med att slänga fram en liten griffeltavla och ge Jan Björklund underkänt som skolminister. FRIDOLIN OCH BJÖRKLUND I REKVISITAKRIG, skriver Aftonbladet.

Resultat:

Båda rekvisitakupperna glömdes relativt snabbt bort. Valet blev ingen succé för något av partierna.

Fridolin pillar på sin tårta.
Fridolin pillar på sin tårta.Foto: Erik Mårtensson/TT

Gustav Fridolins prinsesstårta

I riksdagens partiledardebatt tog Gustav Fridolin konceptet tårdiagram bokstavligt och släpade med sig en hel tårta till riksdagskammaren. Trots att MP egentligen är emot monarkin valde Fridolin en prinsesstårta när han skulle illustrera olika ekonomiska satsningar inom politiken. 

Resultat:

Responsen var blandad. Reinfeldt kontrade genom att koppla ihop den inkuppade tårtan med att Fridolin inte ville ha sänkt restaurangmoms. Genom kontringen kunde partister i båda läger applådera sin egna stora ledare. Oavgjort i tårattacken. 

►LÄS MER: Vem pratade egentligen mest i partiledardebatten?

Mona Sahlin framför en affisch på sig själv samma år som debatten 1991
Mona Sahlin framför en affisch på sig själv samma år som debatten 1991Foto: Bertil Ericson/TT

Mona Sahlin med ett kullager

Ett epokgörande ögonblick inom den svenska politiken. Året var 1991. SVT-debatten inför valet var fruktansvärt tråkigt.

Då – från ingenstnas – förändrades den svenska politiken för alltid. Mona Sahlin plockade fram ett kullager som hon enligt egna uppgifter hade fått från SKF i Göteborg blev hon landets första politiker som plockade fram en pryl i en TV-sänd debatt. 

Resultat:

Femton år senare är tilltaget vardag. Det var epokgörande. Rent opinionsmässigt var det dock ingen succé – i valet torskade socialdemokraterna makten. 

Ian Wachtmeister, Bert Karlsson och en Yuccapalm.
Ian Wachtmeister, Bert Karlsson och en Yuccapalm.

Ian Wachtmeisters limpa 1991

Mona Sahlin var faktiskt inte den enda som hade med sig rekvisita till partiledardebatten 1991. Kristdemokraternas Alf Svensson hade med sig en bok som handlade om det sjunde budordet, men mest uppmärksamhet fick Ny Demokratis Ian Wachtmeister som plockade fram en limpa mitt under debatten. 

”Jag har med mig en limpa här som visar hur mycket bonden får utav den här limpan. Han får det här lilla.”, säger Ian Wachtmeister och pekar på hörnet av limpan. 

Resultat:

Ny Demokrati kom in i riksdagen. Partiet satt där i en mandatperiod och rök sedan från den svenska politiska scenen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro