ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Efter brexit: Nu samlas underskrifter för en "calexit"

Linus Lindgren · 25 Apr 2018
Uppdaterad 25 Apr 2018
Kalifornien kan bli ett självständigt land.

Kalifornien kan bli ett självständigt land. Foto: Pixabay


I natt stod det klart att calexit kan bli verklighet. Advokatbyrån Yes California har fått grönt ljus att samla in namnunderskrifter som kan leda till att den amerikanska delstaten Kalifornien kan bli ett eget land 2021.

klar

Artikellänk är kopierad

Med inspiration från Storbritanniens brexit och Kataloniens försök till självständighet från Spanien har advokatbyrån Yes California börja driva frågan om ett självständigt Kalifornien rapporterar flera amerikanska medier.

Det är fortfarande en lång väg innan vi kan se Kalifornien som en självständigt stat. Först måste advokatbyrån samla in 365 880 namnunderskrifter från registrerade röstberättigade invånare. De har fram till mitten på oktober på sig att samla underskrifterna. Om de lyckas skulle en folkomröstning om delstatens självständighet äga rum 2021, skriver CNBC.

Anledningen till att fråga ens är aktuell är det stora missnöjet mot Donald Trump i delstaten enligt tv-kanalen. Bland annat har staten infört lagar som direkt strider mot presidentens lag om att utvisa illegala invandrare. Enligt Reuters har amerikanska staten stämt Kalifornien på grund av detta.

Om Kalifornien skulle bli ett självständigt land skulle det bli världens sjätte största ekonomi och med storstäder som Los Angeles och San Francisco ha nästan 40 miljoner invånare.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro