ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter Brittanys video – nu höjs röster för att legalisera aktiv dödshjälp

Aron Andersson · 14 Okt 2014
Uppdaterad 24 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Brittany Maynard tvingades flytta för att få dödshjälp. Nu höjs röster för att legalisera dödshjälp i flera stater.

Brittany Maynards video där hon berättar om sin cancer och varför hon väljer att avsluta sitt liv den 1 november har fått stort genomslag världen över.

”Jag lanserade inte den här kampanjen för att jag ville få uppmärksamhet; faktum är att det är svårt för mig att ta in det hela. Jag gjorde det här för att jag vill se en värld där alla har möjlighet att dö med värdighet, som jag har. Min resa är lättare tack vare det här valet”, skriver Brittany Maynard själv på sajten thebrittanyfund.org efter uppmärksamheten.

29-åringen flyttade från Kalifornien till Oregon, en av de fem delstater där dödshjälp är lagligt i USA. Någon som nu kritiserar den nuvarande lagstiftningen är författaren och kirurgen Atul Gawande.

– Jag tycker det indikerar att vår sjukvårdssystem har svikit Britanny Maynard, säger hon i en intervju med Huffington Post.

– Hon kan inte räkna med att om hennes symptom förvärras så skulle hon förhindras lida.

Och hon är inte den enda som anser att aktiv dödshjälp kan vara positivt. På sociala medier har framförallt flera unga reagerat på videon. Under hashtaggen #brittanymaynard har tusentals kommenterat videon.

– Det är en förändrad perspektivförskjutning hos en generation, säger Pamela Rutledge, chef för Media Psychology Research Center, ett forskningscenter för mediepsykologi i Kalifornien, till Al Jazeera.

Även biskopen Gene Robinson skriver på The Daily Beast att valet att avsluta sitt liv borde vara tillgängligt för flera:

”Det finns människor i alla delstater som fått medicinska dödsdomar. De flesta väljer helt enkelt att stå ut med vad som än sker, oavsett hur smärtsamt eller försvagande, och det har de rätt att göra. Men borde inte rätten att avsluta sitt liv också erbjudas till dem som skulle välja det alternativet?”

Samtidigt som flera stöttar Brittany Maynards val rör kampanjen upp flera känslor. Många är också kritiska till dödshjälp. En uppmärksammad text har skrivits på CNN av Marilyn Golden. Hon är analytiker vid Disability Rights Education & Defense Fund, en organisation som arbetar för handikappades rättigheter i USA.

”Samtidigt som jag har sympati för hennes situation så är det viktigt att komma ihåg att för varje fall som detta så finns det hundratals – eller tusentals – fler som kunde skadas avsevärt om assisterat självmord blir tillåtet”, skriver hon.

►LÄS MER: Hon är 29 år och ska dö den 1 november

►LÄS MER: Nya regeringen säger nej till att utreda frågan om dödshjälp

►LÄS MER: Dödshjälp handlar om medmänsklighet

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro