ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter brunsminkningen – nu sågas Berns på sociala medier

Jack Werner · 2 Aug 2013
Uppdaterad 5 Aug 2013

Den ikoniska artisten Joséphine Baker uppträdde många gånger på Berns. Men när restaurangen firar sitt 150-årsjubileum är det med brunt smink hon representeras.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix/Twitter

Det var SVT ABC som på torsdagen berättade att Berns – som i dagarna firar 150 år som etablissemang – hade en brunsminkad statist som spelade Joséphine Baker. Under kvällen som följde och på förmiddagen därefter kritiserades tilltaget hårt på sociala medier.

”Unket, rasistiskt och visar på avgrundsdjup historielöshet och hänsynslöshet”, skrev en person på Berns Facebook-sida.

Enligt Annika Frisch, projektansvarig på Berns, hade det under de fyra månader förberedelserna inför firandet pågått varit mycket svårt att hitta svarta statister.

– Vi har använt en statistförmedling som hjälpt oss att välja en person som passar bäst för rollen. Om vi frågar hur det kommer sig att de inte hittat någon mörkhyad, och de säger att det inte fått tag på någon, då måste vi förutsätta att det är så, sade hon till Aftonbladet.

Men när Metro gör en sökning på skådespelarförmedlingen Statist.se hittas nästan 30 personer på fyra sekunder som skulle kunna passa in på beskrivningen, och som bor i Stockholmsområdet. Detta har fått många att reagera.

”Ta bara 1 av alla hundratals svarta som ni nekar inträde varje helg!” tipsade komikern Özz Nujen i ett inlägg på Twitter som fick hundratals delningar.

”Bojkottat Berns since forever och ska fortsätta göra det. Lämnar brunkrämen hemma”, reagerade ETC-krönikören Sara Abdollahi, och under hashtaggen #SvartaKvinnligaStatister försökte aktivisten Bana Bisrat samla just sådana till en uppvisning utanför Berns under dagen. Skådespelaren Evin Ahmad valde å sin sida att häckla Berns i en Vine-film.

Allt som allt omnämndes ordet Berns över 1 100 gånger på Twitter under den första augusti, enligt statistiktjänsten Topsy.com. Och några tyckte att reaktionerna på nyheten var överdrivna. Timbro-chefen Peter Santesson fruktade att arrangörer nu blir nervösare kring hur icke-vita ska representeras, med följd att de kanske väljer bort dem helt och hållet.

”Om marken uppfattas som minerad och fylld med hysteriker kommer man då förstås att gå cirklar kring allt som känns minsta laddat”, skrev han på Twitter. Andra tyckte hela alltet var grovt överdrivet.

"Hela den här diskussionen om Berns är så jävla löjlig! Nej det är inte en rasistisk avsikt, lugna er!" twittrade signaturen Isabella.

Överdrivet eller ej, Annika Frisch på Berns beklagade på torsdagkvällen att så många tagit illa upp.

– Vi är otroligt ledsna om någon tolkar det här som rasistiskt. Vi har uppmuntrat svarta artister att uppträda här i alla år, så det här känns otroligt tråkigt, sade hon till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro