ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter bussolyckan i Härjedalen – nu varnar polisen för falska insamlingar

Hugo Ewald · 5 Apr 2017
Uppdaterad 5 Apr 2017
Enligt polisen är det är relativt ovanligt att privatpersoner försöker samla in pengar för egen vinning i samband med allvarliga händelser.

Enligt polisen är det är relativt ovanligt att privatpersoner försöker samla in pengar för egen vinning i samband med allvarliga händelser. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT


3 barn avled i en bussolycka i Jämtland under söndagen, och bland annat den lokala tidningen Markbladet har startat en insamling till förmån för idrottsföreningen på skolan de avlidna barnen gick på. Nu varnar polisen för andra insamlingar som har som syfte att stoppa pengarna i egen ficka.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under söndagen tre barn omkom och flera skadades i samband med en bussolycka två mil söder om Sveg i Härjedalen. Bussen, som totalt innehöll 59 personer, bestod främst av högstadieelever på väg upp till fjällen för att åka skidor.

Lokala tidningen Markbladet har börjat att samla in pengar till stöd för Sparta IF, idrottsföreningen vid skolan som eleverna tillhörde.

– Många invånare, föreningar och företag har hört av sig till Markbladet om möjligheten att starta en insamling till förmån för eleverna på Ängskolan, säger Matz Hammarström, ansvarig utgivare på Markbladet, enligt Markbladet.

Sedan dess har pengarna strömmat in.

– Vi är överväldigade av responsen. Det ligger redan över 100 000 kronor på kontot och då är det ändå väldigt få som känner till insamlingen, säger Hammarström till GT.

Den insamlingen är sanktionerad av kommunen, men enligt polisen har även flera andra insamlingar startat, insamlingar som det enligt GT finns anledning att ifrågasätta.

En privatperson i Marks kommun har startat en parallell insamling och säger till GT att han vill samla in pengar till kransar för de barn som avlidit.  En annan privatperson, som bor i Stockholm, har också startat en insamling som vädjar om pengar till ett av offrets familjer. Till GT säger personen att hon inte känner familjen och lägger på telefonen när GT påpekar att det finns uppgifter i inlägget på Facebook som inte verkar stämma.

Magnus Lindgren, vid polisens bedrägerisektion i Göteborg, säger till GT att det är relativt ovanligt att privatpersoner försöker samla in pengar för egen vinning i samband med allvarliga händelser.

– Det förekom en del tvivelaktiga saker i samband med tsunamin 2004, men jag är rädd för att det här kan bli vanligare. Det är så oerhört lätt att via sociala medier nå så väldigt många i dag. Det är cyniskt att använda andra människors sorg för egen vinning. Det här är inte moraliskt rätt, säger han till tidningen.

Om sådana insamlingar faktiskt är brottsliga beror på omfattningen.

– Det beror på omfattningen: hur många som lagt pengar och vilka belopp det handlar om, hur vilseledande den som har insamlingen varit bland annat. Men jag vill generellt varna för den här typen av insamlingar och jag tycker att om man har skänkt pengar och blir tveksam så bör man polisanmäla så vi får titta ordentligt på det.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro