ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter Candy crush saga” – nu vill svenska King stoppa godis

Aron Andersson · 22 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014
Efter ”Candy crush saga”-succén – nu sätter svenska King stopp för godis i andra spel

Efter ”Candy crush saga”-succén – nu sätter svenska King stopp för godis i andra spel Foto: TT Bild


Svenska spelutvecklaren King vill sätta stopp för godis! Nu har företaget bakom populära Candy crush saga” fått ordet ”candy” varumärkesskyddat.

klar

Artikellänk är kopierad

Spelet ”Candy crush saga” är ostridigt den största godissuccén i mobilernas appbutiker och har gjort den svenska spelutvecklaren King världskända. Så välkänt är spelet att företaget nu lyckats varumärkesskydda det engelska ordet för godis, ”candy”, skriver spelsajten Gamezebo.

Flera mindre spelutvecklare har redan fått mejl från King, där de ombeds ta bort ordet ”candy” ur sina speltitlar, enligt sajten. Redan i februari förra året ansökte King om att få ordet varumärkesskyddat och i förra veckan kom beskedet att ansökan beviljats.

– Många utvecklare är frustrerade eftersom det verkar så löjligt, säger Benny Hsu som skapat spelet ”All candy casino slots – jewel craze connect: big blast mania land”, till Gamezebo.

Han är en av dem som fått brev från King, trots att spelet, vid sidan av att ”candy” ingår i titeln, inte på något sätt påminner om ”Candy crush saga”. Han har även hört av sig till King och fått svaret att hans speltitel kan leda till förvirring bland konsumenter och vara skadligt för den svenska spelutvecklarens varumärke.

Beslutet från patentverket i USA har skapat en hel del protester från mindre utvecklare som tycker det är orimligt att ett ord som ”candy” ska kunna varumärkesskyddas. Från det att beskedet kom den 15 januari pågår också en 30-dagars prövoperiod då det är möjligt att protestera mot beslutet, skriver spelsajten Polygon.

Och även om sådan protester inte skulle påverka beslutet är det inte säkert att en domstol skulle döma till Kings favör. Både Gamezebo och Polygon har pratat med rättsexperter som menar att flera omständigheter än bara själva ordets användning skulle spela in i ett ärende som prövas i domstol. De rekommenderar därför att spelutvecklare som kontaktas av King bör höra av sig till en jurist.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro