ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Efter chockförlusten – Sverige kan få mardrömsväg till VM

Filip Häggberg · 27 Aug 2018
Uppdaterad 27 Aug 2018
Kosovare Asllanis Sverige behöver sannolikt fyra poäng mot Ukraina och Danmark för att säkra VM-platsen. Annars kan det bli playoff – mot Europamästaren Nederländerna.

Kosovare Asllanis Sverige behöver sannolikt fyra poäng mot Ukraina och Danmark för att säkra VM-platsen. Annars kan det bli playoff – mot Europamästaren Nederländerna. Foto: IBL/Getty


Sverige har fortfarande direktplatsen till nästa års fotbolls-VM i egna händer. Men vägen dit är inte spikrak – och ett eventuellt playoff kan innehålla storlag som Tyskland och Nederländerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Förlusten mot Ukraina i juni har försatt damlandslaget i fotboll i en svettig situation. Blågult står nu, inför de två avslutande matcherna i VM-kvalet, på samma poäng som Danmark.

Eftersom bara gruppsegraren direktkvalificerar sig för VM i Frankrike nästa sommar behöver Sverige hålla sig före grannlandet – något som sannolikt kräver seger mot Ukraina på torsdag och minst oavgjort mot Danmark nästa tisdag.

Stornationer möjligt motstånd

Misslyckas Sverige med det talar mycket för att man i stället får fortsätta kvala för att få en biljett till Frankrike. Då gör det europeiska VM-kvalets fyra bästa grupptvåor upp om ytterligare en VM-plats.

Väl där kan motståndet bli extremt tufft. Storlag som regerande OS-mästaren Tyskland och regerande Europamästaren Nederländerna riskerar att också att hamna i playoff.

– Det är bra att vi har allt i våra egna händer fortfarande, och jag tror vi tar gruppsegern. Om vi inte gör det så blir det ett jättetufft playoff, där fyra lag ska fajtas om en enda plats, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till TT och fortsätter:

– Det är nog det tuffaste kvalet man kan gå in i. Med tanke på de nationer som ligger tvåa just nu, så kommer det att bli tufft.

”Det är kniven mot strupen”

Skulle Sverige förlora mot Ukraina igen finns risken att laget blir trea i kvalgruppen och därmed missar VM för första gången sedan starten 1991.

– Det är kniven mot strupen nu, säger Domanski Lyfors som själv var förbundskapten mellan 1996 och 2005.

– Då var det oftast så att man kunde gå igenom ett kval utan att tappa poäng, och det gör man sällan längre. Men samtidigt är det väldigt positivt, det är hit vi har strävat hela tiden. Det har hänt jättemycket på damsidan, med många länder som går snabbt framåt.

Sveriges match mot Ukraina på torsdag spelas på Gamla Ullevi i Göteborg. Den förmodligen avgörande matchen mot Danmark äger rum i Viborg på tisdag nästa vecka.

I det senaste VM-slutspelet, i Kanada 2015, försvann Blågult i åttondelsfinalen efter förlust mot Tyskland.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro