ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Efter debatten om abort: 7 av 10 stödjer nuvarande lagstiftning

Jesper Lindqvist · 4 Jun 2019
Uppdaterad 4 Jun 2019
7 av 10 personer som har svarat i Yougovs undersökning anser att Sveriges abortlagstiftning är bra som den är.

7 av 10 personer som har svarat i Yougovs undersökning anser att Sveriges abortlagstiftning är bra som den är. Foto: Saul Loeb/Tore Meek/TT


Under den senaste månaden har flera händelser lett till att abortfrågan åter aktualiserats. Nu visar en ny undersökning från Yougov att 7 av 10 svenskar ställer sig bakom abortlagstiftningen. Endast 1 av 10 vill se tuffare lagstiftning.

klar

Artikellänk är kopierad

Frågan om abort aktualiserades på nytt i och med att flera delstater i USA röstade igenom åtgärder som antingen försvårar eller i praktiken illegaliserar ingreppet. Som längst gick man i Alabama, där abort endast får genomföras om kvinnans liv är i fara. Den läkare som ändå väljer att utföra ingreppet riskerar fängelsestraff på 99 år.

I samband med EU-valrörelsen publicerade sedan DN en granskning, där Kristdemokraternas Lars Adaktusson stod i fokus. Vid 22 tillfällen hade Adaktusson röstat emot aborträtten, fler än någon annan svensk parlamentariker. Bland annat röstade han emot ett fördömande av Paraguay, efter att landet nekat en våldtagen 10-årig flicka rätten till abort.

– Det kanske hade varit bättre att trycka på avstå-knappen, har Lars Adaktusson sagt i Studio 1, samtidigt som han menar att uppfattningen om att han röstat mot aborter är felaktig.

Majoritet stödjer svensk lagstiftning

Nu visar en ny undersökning från Yougov att svenskarna i stor utsträckning står bakom den svenska abortlagstiftningen, som utifrån ett internationellt perspektiv ter sig väldigt generös.

7 av 10 personer som har svarat i undersökningen anser att Sveriges abortlagstiftning är bra som den är. Endast 1 av 10 vill se tuffare lagstiftning kring abort, och samma siffra gäller för de som vill se ett mer generöst regelverk.

I kölvattnet av Lars Adaktussons röstande har Kristdemokraternas syn på abort blivit en uppmärksammad fråga. Bland annat anser partiledaren Ebba Busch Thor att det borde finnas samvetsfrihet för vårdpersonal, som i så fall skulle kunna vägra att utföra aborter om det strider mot deras privata uppfattning i frågan.

– Jag vet att det går att lösa på arbetsplatser om det finns en barnmorska som av olika anledningar inte vill arbeta med alla arbetsuppgifter, sade hon inför valet i Expressen TV.

Vill ändra beslut i Högsta domstolen

I USA hoppas delstaterna som har infört hårdare abortlagar att frågan nu åter ska tas upp av Högsta domstolen, som i dag består av en republikansk/konservativ majoritet. Målet är att med detta omkullkasta det kända fallet från 1973, ”Roe vs. Wade” – ett fall vars dom ledde till att fri abort blev en del av den amerikanska konstitutionen.

LÄS MER
Kvinna fick abortera i vecka 30

Samtidigt har Metro under den senaste tiden kunnat rapportera om att antalet tonårsaborter i Sverige har halverats under de senaste tio åren.

– Det kan dels bero på ekonomiska subventioner av preventivmedel, och dels att kvinnor i större utsträckning än tidigare använder långtidsverkande preventivmetoder, som hormonspiral och p-stav, sade Inga-Maj Andersson, barnmorska och utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

pil
Vad tycker du om Sveriges abortlag?

Den borde vara hårdare – 11%

Den är bra som den är – 71%

Den borde vara mer tillåtande – 11%

Vet ej/vill inte uppge – 7%

Antal deltagande: 1 510

Källa: Källa: Metro/Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro